Millennial heeft andere verwachtingen van accountant

Bizcuit - “business kit” – heeft veel scale ups als klant waar millennials de leiding hebben. Die hebben andere verwachtingen van hun accountants.

Bizcuit, exposant op Accountancy Expo 2019, biedt een one-stop shop waarin ondernemers hun zaken kunnen regelen. Zaken zoals factureren, facturen betalen, bonnen scannen en herkennen, documenten managen en banktransacties inzien. Zo wordt een factuur automatisch geboekt, geaccordeerd en direct betaald vanuit de administratie. Met Bizcuit automatiseer je als ondernemer ook de verwerking van bankafschriften. De bankmutaties komen automatisch in je administratie terecht zónder het handmatig uploaden van bestanden. Zo heb je altijd een bijgewerkte boekhouding. Ook maakt Bizcuit het mogelijk je openstaande posten rechtstreeks via de Bizcuit app te betalen. Een primeur in Nederland! Deze integratie gaat verder dan bestaande bankkoppelingen en maakt het mogelijk om direct betaalopdrachten uit te voeren. Je doet dit helemaal zonder tussenkomst van internetbankieren.

Bizcuit bestaat nu twee jaar en Menno Worst is de CCO. Hij heeft in zijn carrière verschillende functies binnen PostNL doorlopen. “Vooruitkijken, bedrijven verder helpen. Dat is mijn passie”, aldus de ondernemer. “Disruptieve bedrijven die de gevestigde orde uitdagen spreken me aan. Bizcuit is zo’n bedrijf. Het is vanuit een probleemstelling ontstaan. Namelijk om de vraag te beantwoorden: hoe ziet het ideale betaalproces eruit? PSD2 is een van de ontwikkelingen die ons daarbij helpt.”
 
PSD2 is de nieuwe Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Met PSD2 komen er aanbieders van nieuwe betaal- en informatiediensten op de markt. Dit kan bijvoorbeeld een andere bank of een fintechbedrijf zijn. Al deze partijen dienen een vergunning te hebben van DNB (De Nederlandsche Bank). PSD2 regelt het toezicht op deze derde partijen. Bizcuit heeft een vergunning aangevraagd bij DNB voor zowel inzicht in rekeninginformatie als in het initieren van betalingen. “Via onze app hebben ondernemers, en hun accountants, altijd realtime inzicht in inkoop, verkoop en bank”, legt Worst uit. “Ook heb je al je facturen en documenten altijd bij de hand. Bizcuit is een open platform dat koppelingen onderhoudt met nagenoeg alle leveranciers van boekhoudsoftware.”
 
Maar ook met alle banken, salarispakketten, ERP systemen en nog veel meer relevante software oplossingen. Bizcuit koppelt en ontsluit alle tools die je als ondernemer nodig hebt om je business optimaal te kunnen runnen. Als ondernemer is dat prettig want je hebt geen 10 verschillende apps meer nodig en je beslist zelf welke tooling het beste bij jou en je bedrijf past. Hierdoor houd je tijd over om te ondernemen en heb je altijd de meest actuele inzichten. Als accountant is het grote voordeel dat je vrij bent om te kiezen voor ieder boekhoudsoftware pakket. Daarnaast kun je met Bizcuit gemak en non-stop innovatie bieden voor je klant.
 
Uniek aan Bizcuit is dat er momenteel enkel deeloplossingen op de markt zijn: een scan & herken appje, een bankenkoppeling, een documentoplossing etc. Bizcuit biedt ondernemingen een volledige suite, waarbij de ondernemer in 1 keer alles geregeld heeft. “Vanwege al deze koppelingen is het ook heel handig voor accountants”, zegt Worst. “We bieden accountants de mogelijkheid om mee te groeien in het snel veranderende technologische landschap. We staan voor samenwerking. Dat is cruciaal. Voor accountants hebben we een branded oplossing, zodat je het platform de look & feel van je eigen kantoor kunt meegeven. Nog een unieke factor is de prijs. Wij vragen slechts 4,95 euro per gebruiker per maand. Dat maakt het aantrekkelijk voor zowel ZZP’ers als ondernemers en de accountants die hen faciliteren.”
 
Menno is positief over de veranderingen die je ziet in de accountancy. “Er zijn veel kantoren echt bezig alles te automatiseren wat maar mogelijk is en toegevoegde waarde te zoeken in diensten. Kunstmatige Intelligentie en robotisering zijn de volgende stap. Dit stelt hen in staat sneller data te verwerken en dat te gaan vertalen naar BI-inzichten”, zo schetst hij de nieuwe rol. “De traditionele rol van zekerheid en vertrouwen bieden blijft, maar wordt uitgebreid met het verschaffen van inzichten. Vooruitkijken. De business kennen. Ik zeg hier niks nieuws, maar de accountant zal met BI en data analyse aan de slag moeten.”
 
Zo ziet Bizcuit dat haar millenial klanten andere verwachtingen van hun accountant hebben. Data vaardigheden, pro-actief communiceren en storytelling. “Dat zijn geen extra dingen die de accountants moeten doen, maar de nieuwe basis”, aldus Worst. Hij ziet in het buitenland al opleidingen verschijnen die accountants klaarmaken voor de rol als data expert. “Je zult bijvoorbeeld moeten leren om databases te koppelen en hier vervolgens cruciale business inzichten uit te halen. Stel, je klant is een retailer. Je moet dan koppelingen leggen tussen zijn voorraadsysteem, externe databronnen en het boekhoudsysteem om voorspellingen te kunnen doen over onder andere cashflow, investeringen of producten waar een tekort in zal ontstaan. Over 10 jaar is alles gekoppeld en geautomatiseerd. Je zult je kantoor dan echt helemaal anders ingericht moeten hebben.”
 
Hier speelt Bizcuit op in. Met haar platform ondersteunt Bizcuit de accountant in deze digitale transformatie. Worst hoopt – door het platform heel laagdrempelig te houden, snel te groeien met Bizcuit. “Wij willen sterk groeien. Nu in Nederland. Over vijf jaar in heel Europa met een miljoen gebruikers”, besluit hij.  

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″] 

Gerelateerde artikelen