Bijna 3800 octrooien Nederlandse bedrijven

Dat is 18 procent meer dan in 2017, staat in het jaarrapport van het Europees Octrooibureau (EOB).

Nederland staat daarmee wereldwijd op de achtste positie van grootste patentaanvragers. Binnen de Europese Unie neemt ons land de vierde positie in. Wanneer wordt gekeken naar het aantal aanvragen per hoofd van de bevolking is Nederland wereldwijd nummer twee, na Zwitserland. "Dat maakt het tot een van de meest innovatieve landen ter wereld", stelt EOB-voorzitter António Campinos.

Lees ook: Acht innovaties in boekhoudsoftware

Philips was wederom het actiefste Nederlandse bedrijf op het vlak van intellectueel eigendom. Het medisch-technologische bedrijf vroeg 1617 keer een patent aan. Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, stond met 573 aanvragen op de tweede plek. Dankzij de concentratie technologie-ondernemingen in Eindhoven is Noord-Brabant de belangrijkste provincie voor octrooiaanvragen. De helft van alle Nederlandse aanvragen kwam uit deze regio.

Het totale aantal octrooiaanvragen bij het EOB steeg 4,6 procent tot 174.317. De meeste daarvan kwamen uit de Verenigde Staten, die goed zijn voor een kwart van alle verzoeken. Duitsland en Japan staan op twee en drie.

[avg-advertorial slug=”haal-rendement-uit-je-it-investeringen”] 

Gerelateerde artikelen