Betaalapp Payconiq stopt in Nederland

Banken trekken de stekker eruit vanwege overlap met iDeal.

Betaalapp Payconiq sluit per 1 januari 2022 zijn deuren in Nederland. De grootbanken achter de fintech voelen zich daartoe genoodzaakt nadat Payconiq bekendmaakte iDeal in te bouwen. Dezelfde grootbanken zijn namelijk ook eigenaar van Currence (het bedrijf achter iDeal). Om te voorkomen dat ze twee concurrerende betaaldiensten in dezelfde markt moeten onderhouden, kiezen de banken ervoor om de stekker uit Payconiq te trekken ten faveure van zijn ‘grotere broer’.

Daarmee komt er na vier jaar een einde aan Payconiq in Nederland. De betaalapp begon in 2015 als initiatief van ING. Via de app kan er met een smartphone betaald worden door een QR-code te scannen. In 2019 werd er vervolgens door een consortium van grootbanken, waaronder ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank, nog eens 20 miljoen euro in de fintech gepompt. Ook in België wist het bedrijf meerdere grote geldschieters (ING België, KBC, CBC en Belfius) aan zich te binden.

Hoewel Payconiq stopt in Nederland, blijven Payconiq Luxemburg, België en Payconiq International gewoon bestaan. Payconiq International is momenteel bezig om een nieuwe versie van iDeal te ontwikkelen. De investeerders vrezen daarom dat Payconiq en iDeal te veel op elkaar komen te lijken.

 

Gerelateerde artikelen