‘Belastingvlucht bedrijven treft G20-landen’

Landen die deel uitmaken van de G20 lijden de grootste schade door belastingontwijking van grote bedrijven. Toch doen ze te weinig om die fiscale vlucht te voorkomen, stellen Oxfam Novib, FNV en Tax Justice Network Nederland in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Volgens de onderzoekers lopen de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, China en Brazilië de meeste belastinginkomsten mis omdat bedrijven hun winsten naar andere landen verschuiven. Ook de rest van de top tien van ‘slachtoffers’ bestaat uit landen die horen bij de G20, de verzameling van ’s werelds meest belangrijke economieën.

De getroffen landen lopen belastinginkomsten mis omdat bedrijven winsten opvoeren in landen met aantrekkelijkere belastingregels. Daarbij gaat het vooral om Nederland, Ierland, Luxemburg, Bermuda en Zwitserland.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwam vorige maand met voorstellen om brievenbusfirma’s harder aan te pakken. Die plannen werden overgenomen door de G20-landen, maar gaan volgens onder meer Oxfam lang niet ver genoeg. Zo zouden multinationals die al gebruikmaken van schadelijke belastingregimes dat tot 2021 mogen blijven doen. Oxfam zei vorige maand al dat multinationals daarmee in feite een vrijbrief krijgen om schadelijke belastingconstructies te blijven gebruiken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen