Bedrijven laten unplugpremie links liggen

De vergoeding voor tijdelijk staken stroomcapaciteit is te karig.

Om het stroomnet te ontlasten betalen netbeheerders bedrijven die tijdelijk minder capaciteit gebruiken. Slechts een handvol bedrijven maakt van deze regeling gebruik, blijkt uit een rondgang van BNR. De geboden bedragen zijn te laag.

  • Voor bedrijven die tijdelijk hun netcapaciteit niet gebruiken is er de unplugpremie
  • Deze regeling is een maatregel om tekorten op het stroomnet te bestrijden
  • Die is voor bedrijven te zuinig om er gebruik van te willen gebruiken

Deze ‘unplugpremie’ is een van de wapens in de strijd tegen de tekorten op het stroomnet. In het kader van ‘congestiemanagement’ kunnen bedrijven met een aansluiting met een capaciteit van meer dan een megawatt die op piekmomenten minder gebruiken of leveren hiervoor betaald krijgen.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op CFO Day, hét jaarlijkse event voor CFO’s op 30 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

De regeling bestaat sinds november 2022, maar trekt tot nu toe echter bijzonder weinig belangstelling onder stroomgebruikers, blijkt uit een rondgang van BNR. Enexis is met zo’n 100 grootverbruikers in gesprek, maar de verwachting dat het leidt tot afspraken met al deze bedrijven is laag, aldus een woordvoerder van de netbeheerder. Ter vergelijking: bijna 10.000 bedrijven wachtten in februari om aangesloten te worden op het stroomnet. De netbeheerder heeft tot nu toe slechts 20 contracten gesloten, vooral met leveranciers van groene stroom. (ANP)

Gerelateerde artikelen