Audit-innovatie helpt prestaties van onderneming te verbeteren

Nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie, workflow en analytics zorgen voor diepere en betere controles – inclusief waardevolle adviezen over hoe de klant beter zou kunnen presteren.
En het interessantste aan die ontwikkeling is, dat ze ‘scalable’ is – met andere woorden, die sophisticated audits zijn niet exclusief binnen het bereik van grote ondernemingen, maar kunnen ook voor kleine cliënten worden toegepast.
 
Dat althans beweren Roger Nanney, vice chairman van Deloitte USA en de leider van Deloitte Growth Enterprise Services, en Jon Raphael, partner en audit chief innovation officer van Deloitte & Touche in een interessant artikel op Accountingtoday.
De tools en technieken die de controlerend accountant heden ten dage ter beschikking staan kunnen en zullen de kwaliteit van het controleonderzoek enorm verbeteren, omdat zij vanuit de audit een brede scala aan inzichten opleveren, waarmee de cliënt zijn performance naar een hoger plan kan tillen.
Met Artificial intelligence kunnen nu dingen gedaan worden dioe vroeger alleen al door de benodigde tijd en ervaring financieel onmogelijk waren. Zo kan Deloitte’s eigen tool ARGUS met natural language processing en AI alle documentatie van een onderneming doorzoeken en analyseren, met het doel daar onregelmatigheden, maar ook best practice tips uit te destilleren. 
 
Met een app op haar smartphone kan de auditor real time de voorraadadministratie scannen en consolideren, en tegelijk zijn bevindingen en vragen inspreken, die later automatisch uitgeprint worden. Tegelijk kan zij foto’s nemen van de fysieke voorraden en automatisch de audit working papers genereren.
Op deze (en nog vele andere) manieren kan de nieuwe technologie die de auditors helpen, ook de cliënten van dienst zijn, die vaak nog niet de beschikking hebben over sophisticated hulpmiddelen als analytics.
 
Daarmee wordt de accountantscontrole in plaats van een jaarlijks terugkerende ergernis een echte ondersteuning van de strategische besluitvorming.
 
Gerelateerde artikelen