Accountantscontrole in de wolken

Ontwikkelingen in technologie en in wet- en regelgeving veranderen en verdiepen de accountantscontrole.

Accountancysoftwareleverancier CaseWare publiceerde onlangs een eBook, met daarin zijn gedachten over de “data-driven audit”.

Er gebeurt veel in de accountancy, van de opkomst van cloud-diensten tot verplichte roulatie en steeds strakkere eisen aan compliance. Geen wonder dat kantoren naarstig op zoek zijn naar manieren en instrumenten om hun processen en systemen te stroomlijnen, en om de kosten te verlagen.

De kern van de nieuwe accountantscontrole is de (geautomatiseerde en beredeneerde) analyse van alle gegevens in het grootboek. Nu alles tot in detail in de cloud vastgelegd wordt, kunnen alle transacties, indien nodig zelfs live, gevolgd worden, zonder inbreuk te maken op de lopende processen. Het is niet langer nodig ( of genoeg) om een steekproef te controleren – met intelligente analysetools kunnen alle gegevens gecheckt worden op vreemde patronen, dubbele boekingen, ongewone transacties op ongewone tijden  en andere ‘outliers’ – tot op een detailniveau dat vroeger ondenkbaar was.

Maar de data-driven controle is niet ‘af’ wanneer je de analysetechnologie beheerst, aldus Caseware. Juist door de automatisering van de ‘domme’ napluistaken groeit de behoefte aan enoodzaak van andere kennis en vaardigheden. De auditor zal voorbij de details  het grotere plaatje moeten kunnen zien, en ook informatie uit de omgeving van de te controleren organisatie bij zijn oordeel betrekken, zoals sectorale benchmarks en eigendomsgegevens, ook van ketenpartners. Het gaat niet langer meer om het controleren van debet en credit, maar om het kunnen inschatten van risico’s.  

How will the audit change in the era of the cloud?

Gerelateerde artikelen