Organisatieadviseurs te traag met toepassing Business Analytics

Grote accountantskantoren daardoor steeds sterker in consultancy.

Organisatieadviseurs zouden met gespecialiseerde IT-tools veel sneller ede problemen bij hun opdrachtgevers analyseren – maar de meeste consultants prefereren de traditionele aanpak en instrumenten. Organisaties als PwC en Deloitte, die de betreffende technologie veel beter in de vingers hebben, maken daar graag gebruik van en weten zo steeds meer omzet uit organisatieadvies te halen. 

Wie in staat is de volledige gegevens van een organisatie te analyseren, ontdekt veel sneller waar de schoen wringt. Daarom hebben consultants altijd veel belangstelling voor de afnemers van de organisatie die zij adviseren. Maar aan echte analyse van de betreffende Big Data komen zij meestal niet toe, omdat ze de tools niet kennen, laat staan kunnen gebruiken, zo blijkt uit recent onderzoek van Lünendonk Consulting 4.0 – Mit Analytics ins digitale Beraterzeitalter.

Marktonderzoeker Lünendonk heeft voor dit onderzoek ruim 100 top-adviseurs ondervraagd.  Bijna zonder uitzondering zeggen deze de gegevens van hun cliënten te analyseren – maar zij doen dat vooral handmatig. Zij zijn ook nauwelijks in staat om bijvoorbeeld steekproeven te nemen uit ERP-systemen – het ontbreekt hen aan geschikte tools.  

Toch beweert driekwart van de deelnemers ‘analytische software’ te gebruiken – maar daarmee blijkt dan meestal Excel bedoeld te worden, of een van de andere standaard onderdelen van Office en soms SAP. Minder dan de helft maakt af en toe gebruik van Business-Intelligence-tools (BI-Tools). En de meeste adviseurs erkennen, dat zij met meer inzet en begrip van moderne software sneller en meer problemen zouden kunnen opsporen.

Een probleem, erkennen zij, is dat zij uit de aard der zaak met vele verschillende systemen van verschillende klanten met verschillende gegevens en gegevensdefinities geconfronteerd worden. Nieuwe BI-tools zouden dus als kenmerk moeten hebben dat zij om het even welk systeem, van Oracle, SAP of IBM, zouden moeten kunnen analyseren. Dat zijn ook de hulpmiddelen, waarop de R&D van grote accountants als PwC en Deloitte zich richt. En met succes: de adviesomzet van PwC steeg in een jaar met 43%, die van Deloitte zelfs met 53% (Corporate-Finance-advies) en 37 % ( strategisch advies).

finance-magazin

Gerelateerde artikelen