Alle branches binnen groothandel realiseren omzetgroei in 2017

De verwachte omzetgroei voor de groothandel in 2017 bedraagt 2,5 procent, iets hoger dan in 2016. In 2017 zullen voor het eerst sinds 2011 de prijzen weer stijgen. Het ING Economisch Bureau verwacht echter dat de volumegroei daalt naar 1,5% vanwege de Brexit en de stagnatie in de wereldhandel. In alle branches binnen de groothandel wordt omzetgroei gerealiseerd.

“De groothandel in kapitaalgoederen en vooral die in grondstoffen laten een hogere omzetgroei zien dan in 2016”, aldus Henk van den Brink, ING sectoreconoom groothandel. “De groei in de non-food en agrofood groothandel schakelt juist een tandje terug.”

Omzetgroei vooral dankzij prijsherstel

In 2016 groeide de omzet van de groothandel naar verwachting met iets meer dan 2 procent. In de meeste branches in de groothandel nam de omzet toe. Uitzonderingen waren de handel in olie, metaal, chemische producten en ICT-apparatuur. Het ingezette herstel van de olieprijzen zet zich waarschijnlijk ook begin 2017 door. Dit is een impuls voor de omzet van de groothandel in grondstoffen. Het prijsherstel zet bovendien door in andere segmenten. In 2017 kan de omzet dan ook doorgroeien met 2,5 procent naar een totaalbedrag van 435 miljard euro. 

Groei groothandel agrofood en non-food doet stapje terug

De omzetgroei van de agrarische groothandel valt in 2017 terug naar circa 0,5 procent, die van de food groothandel naar ongeveer 2 procent. De Brexit heeft een negatieve invloed op de lagere omzetgroei van de groothandel in agrarische en food producten. De groei in het food segment wordt ook gedrukt door de lagere volumes in de handel in zuivelproducten ten gevolge van de fosfaatreductie in de melkveehouderij en de daardoor teruglopende zuivelproductie. De non-food groothandel heeft in 2017 naar verwachting meer dan andere sectoren binnen de groothandel te lijden onder de Brexit: de verwachte omzetgroei bedraagt ongeveer 2,5 procent, flink lager dan in 2016.

Hogere omzetgroei groothandel in kapitaalgoederen en grondstoffen

Voor de groothandel in kapitaalgoederen (ICT, vervoermiddelen, landbouw- en industriële machines) ligt in 2017 een omzetgroei van circa 1,5 procent in het verschiet, iets hoger dan in 2016. Vooral de handel in transportmiddelen trekt fors aan. De omzet voor de groothandel in grondstoffen stijgt in 2017 naar verwachting met 4,5 procent. Het is voor het eerst sinds 2011 dat de omzet weer stijgt. In de afgelopen vijf jaar is in totaal meer dan de helft aan omzet ingeleverd, grotendeels door de oliehandel. In 2017 stijgt, zo verwacht ING, de omzet in zowel de handel in olie, metaal, bouwmaterialen en chemische producten.

Gerelateerde artikelen