Met de economie in de eurozone gaat het nog niet goed

Vooral in Duitsland en Frankrijk is de situatie verre van rooskleurig.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is somberder geworden over de groei van de economie in de eurozone. Dat komt onder meer door Duitsland. In de grootste economie van de eurozone staat het sentiment van consumenten nu al geruime tijd onder druk.

Ook voor Frankrijk zien de vooruitzichten er minder rooskleurig uit dan bij de vorige grote economische raming in januari. Voor Nederland verlaagde het IMF zijn groeivoorspelling eerder dit jaar al twee keer. Die prognose is nu niet veranderd.

De VN-organisatie voor financiële stabiliteit voorziet dit jaar 0,8 procent groei van de economie van het eurogebied. Volgend jaar zou de omvang van de economie met 1,5 procent moeten toenemen. Dat komt neer op neerwaartse bijstellingen van respectievelijk 0,1 en 0,2 procentpunt.

IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas benadrukt dat de groei in de eurozone vorig jaar minimaal was. "De groei in de eurozone zal zich herstellen, maar vanaf een zeer laag niveau, omdat eerdere schokken en een krap monetair beleid op de bedrijvigheid drukken."

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente al enige tijd op het hoogste niveau ooit staan, wat betekent dat lenen relatief erg duur is. Gourinchas zegt dat de inflatie inmiddels wel naar beneden gaat, maar dat nog steeds niet is uitgesloten dat de prijsstijgingen weer oplopen. (ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen