AFM zet meer fte’s in voor geschiktheidstoets accountantsorganisaties

Het aantal fte’s bij de afdeling Toezicht Accountantscontrole en Verslaggeving (AV) van de AFM neemt dit jaar toe tot 55 (2016: 50) onder meer vanwege de uitbreiding van het takenpakket in het kader van de ‘Geschikt¬heidstoets accountantsorganisaties’.

Dat meldt de toezichthouder in de vandaag gepubliceerde AFM Agenda 2017. De afdeling Toezicht Accountants en Ver­slaggeving (AV) maakt zich sterk voor het voldoen van de accountantsorganisaties en de daarbinnen verrichte verslaggeving aan de relevante regelgeving en maatschappelij­ke verwachtingen en ziet erop toe dat deze op elkaar blijven aansluiten. Hiertoe richt het toezicht zich op de accountantscon­trole zodat deze zekerheid toevoegt aan de betrouwbaarheid van de financiële verslag­geving en daarmee aan het functioneren van de financiële markten.

Huidige toezichtthema in 2017 voortgezet

Om het risico ‘Onvoldoende Kwaliteit Accountants’ te verkleinen zal de afde­ling AV in 2017 een belangrijk deel van haar capaciteit blijven inzetten op het stimuleren, motiveren en aanjagen van de noodzakelijke veranderingen in de sector, zodat deze structureel worden ingebed in de accountantsorganisaties. Deze veran­deringen betreffen belangrijke aspecten van interne beheersing, intern toezicht en veranderingen in gedrag en cultuur bin­nen de accountantssector. Hiertoe wordt het huidige toezichtthema in 2017, dat er op is gericht dat accountantsorganisaties het publieke belang centraal stellen bij hun accountantscontroles, voortgezet. Tevens zal de afdeling AV aanzienlijke inzet blijven leveren op het toetsen van de kwaliteit van accountantscontroles. Na afronding van de tweede meting van Big 4-kantoren zal in 2017 de kwaliteit van accountantscontroles bij de overige kantoren worden getoetst.

Toetsen geschiktheid beleidsbepalers

Uitgaande van implementatie per 1 juli 2017 van de Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties zal de AFM in 2017, als onderdeel van de 53 maatregelen van de sector en conform een langer gekoesterde wens van de AFM, ook de geschiktheid van beleidsbepalers gaan toetsen.

Financiële verslaggeving

Naast bovenstaande activiteiten richt de afdeling AV zich in 2017 onder meer op het doorlopend toezicht op de financiële verslaggeving en het uitvoeren van thema­onderzoeken over financiële verslaggeving. Door middel van het uitvoeren en publi­ceren van themaonderzoeken brengt de AFM de toepassing van specifieke verslag­gevingsvoorschriften binnen een bepaalde sector nader onder de aandacht.

De AFM doet in 2017 ook onderzoek bij Big 4-accountantsorga­nisaties naar prikkels bij het partnertraject en toetreding van nieuwe partners.

 

 

Gerelateerde artikelen