Accountantskamer bezorgd over toenemende aantal schendingen integriteit  

De Accountantskamer maakt zich zorgen over het toenemende aantal klachten wegens niet integer handelen dat gegrond wordt verklaard. Dit schrijft het tuchtcollege in zijn jaarverslag over 2023 dat vandaag is aangeboden aan demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg.

Door Jan Smit

Het totale aantal gegrond verklaarde klachten over integriteitsschending steeg vorig jaar naar 8 tegen 5 in 2022. “Heftig en accountants onwaardig,” aldus Sandra Schreuder, voorzitter van de Accountantskamer, in het jaarverslag. 

Schreuder refereert daarbij onder meer aan een gegronde klacht van het Openbaar Ministerie waarbij een accountant in vervolg op een strafrechtelijke veroordeling een doorhaling van 10 jaar kreeg opgelegd.. [Artikel gaat verder na de volgende alinea] 

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Ook noemt ze een klacht tegen twee accountants die betrokken waren bij het indienen van een onjuiste aangifte omzetbelasting, waarbij de ene accountant er bij de andere op had aangedrongen deze aangifte wel in te dienen. Bij deze accountants haalde het tuchtcollege de inschrijvingen voor respectievelijk een en twee maanden door.

Verder waren er relatief veel zaken waarbij accountants optraden als (partij-)adviseur en bevindingen en conclusies rapporteerden die geen deugdelijke grondslag hadden. Accountants moeten er volgens het tuchtcollege voor waken dat op basis van zo’n rapport verkeerde conclusie worden getrokken. Helemaal wanneer een accountant weet dat zijn rapport zal worden gebruikt in een gerechtelijke procedure of voor een bindend advies.

Lees ook:

Voorzitter Accountantskamer: ‘Ook accountant moeten waken voor avances onderwereld’

In totaal werden in 2023 134 klachten ingediend tegen accountants tegen 139 het jaar daarvoor. RA’s kregen de meeste klachten aan de broek. Van de in totaal 80 zaken waarin uitspraak is gedaan werden er 36 gegrond verklaard. Bij deze zaken ging het meestal primair om het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid.

De gemiddelde doorlooptijd van de afgedane zaken bedroeg vorig jaar 212 dagen tegen 162 dagen in 2022. De Accountantskamer verwacht dat de doorlooptijd in 2024 wat verder zal oplopen. Dit omdat het team van de Accountantskamer inmiddels ‘flexibeler wordt ingezet om gelijke tred te houden met de grillige instroom van zaken die uiteindelijk op zitting worden behandeld’.

Gerelateerde artikelen