Accountant Eurocommerce voor de tuchtrechter

‘De administratie van Eurocommerce was ten tijde van het verlenen van de surseances van betaling niet op orde en gelet op de omvang van de groep beneden de maat.' Deze zin uit het faillissementsverslag omschrijft wat de curatoren aan boekhouding aantroffen na het omvallen van een van de grootste vastgoedbedrijven van het land. Maandag en dinsdag moet de accountant van Eurocommerce zich verantwoorden tegenover de Accountantskamer.

Eurocommerce was tot het faillissement in 2012 een van de grootste vastgoedbedrijven van Nederland. Banken hadden gezamenlijk meer dan 650 miljoen euro aan leningen uitstaan bij de onderneming. Een combinatie van factoren leidde het einde in van de reus uit het oosten van het land. De financiële crisis deed de vraag naar kantoren dalen en geruchten in de kantorenmarkt zorgden voor een afkeer van de praktijken van dit bedrijf. Inmiddels bekend is dat Eurocommerce kantoorpanden liet bouwen en deze, vrijwel gevuld met huurders, verkocht. Nog voor de verkoop werd in het geniep met huurders afgesproken dat ze in een nieuw pand van Eurocommerce aanzienlijk goedkoper terecht konden, waardoor de verkochte panden langzaam leeg liepen. In november 2011 blokkeerde de Rabobank – de grootste geldschieter van het bedrijf – alle bankrekeningen na een mededeling van toenmalig directeur Ger Visser dat stukken voor het aangaan van financieringen van twee panden mogelijk vervalst waren, zo staat ook in het faillissementsverslag.

Of de accountant weet had van deze mogelijke fraude, moet blijken tijdens de zitting. Een van de eisers in de tuchtzaak tegen de RA is het fraudeparket van het Openbaar Ministerie. Daarnaast zijn ook de curatoren en de Rabobank eisers in deze partij. Ook een tweede accountant van Nijhof Groep, inmiddels failliet, staat terecht.

De Accountantskamer heeft twee dagen uitgetrokken voor de zaak.

[Zaaknummers 14/3294, 14/3295, 14/3296]

(Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen