4 vragen aan Erik van der Zee, CaseWare IDEA

Met de tool IDEA van CaseWare Analytics bent u in staat gegevens uit nagenoeg alle bronsystemen – ongeacht of het gaat om mainframes, PC’s of printrapporten – in te lezen en te evalueren. 4 vragen aan sales manager Erik van der Zee.

CaseWare Analytics is aanwezig op Accountancy Expo 2018. Meld u nu gratis aan met code ACC2018 en ontmoet ruim 80 IT-partners

1. Wat is Caseware IDEA?
CaseWare IDEA is de meest uitgebreide en krachtige tool voor gegevensanalyse ter wereld. IDEA is speciaal ontwikkeld om gegevens sneller te analyseren en is uitgerust met meer dan 100 audittaken en talrijke nieuwe functies waarmee u de workflow vereenvoudigt en alle analyses kunt uitvoeren die u maar wenst, van importeren tot analyseren en rapporteren. Analyseer 100% van de gegevens, met 100% zekerheid. De veelgebruikte audittaken zijn onder andere de Wet van Benford, Opsporen van dubbele records, Opsporen van hiaten, Veldbewerkingen, Samenvattingen, Voorbeelden, Stratificatie en meer.

2. Hoe werkt het?
Het IDEA proces:
1.    De gegevensbestanden leest u in, waarbij talrijke formaten ondersteund worden, van standaard tekst, Microsoft Excel en Access, elektronisch Adobe PDF of tekst rapportage, mini- en mainframe formaten tot directe koppelingen via ODBC. IDEA begeleidt u stap voor stap bij het inlezen van uw gegevens.

2.    U voert uw analyse uit. Dit kan zijn een controle op ontbrekende of dubbele items, het selecteren van uitzonderingen, het trekken van deelwaarnemingen of statistische steekproeven, het controleren van calculaties, het vergelijken van bestanden of het samenvoegen en combineren van bestanden. Ook het maken van 1-op-n-relatie behoort tot de mogelijkheden. 

3.    U evalueert uw resultaten d.m.v. bijvoorbeeld een draaitabel, een voorgedefinieerd rapport of een resultaat. Deze zijn eenvoudig te exporteren naar PDF, Microsoft Word of Microsoft Excel. Wilt u liever een resultaat bekijken als een grafiek, dan kunnen resultaten eenvoudig worden omgezet naar een variëteit van grafieken, die u kunt opslaan om in een andere applicatie dan te gebruiken. Beschikt u over CaseWare Working Papers dan kunnen resultaten direct in het desbetreffende dossier worden gearchiveerd in PDF formaat.

IDEA Script, Visual Script (VBA) en Python
Daarnaast kunt u terugkerende controles eenvoudig automatiseren door gebruik te maken van IDEA’s projectoverzicht en de bestandshistorie om een IDEA Script of Visual Script te maken. IDEA’s VBA is compatibel met o.a. die van Microsoft Office. Het IDEA- of Visual script speelt dan de controle geheel zelfstandig uit. 

Integriteit en capaciteit.
Met IDEA bent u ervan verzekerd dat de gegevens die u inleest niet veranderd kunnen worden. IDEA beschermt uw data. Natuurlijk is het mogelijk om gegevens te bewerken, echter deze overschrijven de ingelezen data niet. Iedere bewerking of taak die uitgevoerd word, word automatisch gedocumenteerd in de historie. Zo is er een volledige audit trail van alle bewerkingen en acties die er zijn uitvoert. IDEA capaciteit is ongekend. Meer dan 2 miljard regels kunt u inlezen in IDEA en de maximale bestandsgrootte bedraagt 1.8 Pb. IDEA is verkrijgbaar is 19 talen, waaronder vanzelfsprekend het Nederlands.

3. Wat is er nieuw aan? 
In de loop der jaren zijn er veel ontwikkelingen toegevoegd aan CaseWare IDEA. In de laatste versie 10.3 is het mogelijk om gebruik te maken van Python script. Gebruikers kunnen hun eigen advanced analyses maken of gebruik maken van python scripts.
De visualisatie tool welke geïntegreerd is in IDEA is uitgebreid met diverse nieuwe mogelijkheden, denk hierbij aan het inzoomen in grafieken. 

4. Wat kunnen accountants- en administratiekantoren ermee? 
De vraag hierbij is ook wat wil de accountant weten. Met data analyse kan men meer dan alleen steekproeven trekken, er kan een 100% controle gedaan worden op de data welke de klant aanleverd. Hier kan gedacht worden aan risicoanalyses, trendanalyses, maar ook analyses op grootboek, debiteuren, crediteuren, voorraad of vaste activa. CaseWare IDEA wordt veel voor financial audits ingezet, maar de trend wijst uit dat ook bij de externe accountant steeds vaker IDEA wordt ingezet voor operational audits. Op deze manier wordt er inzicht gecreeerd en kan de data analyse direct ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden. 

[avg-advertorial slug=”gratis-online-cursus-naar-keuze”]

Gerelateerde artikelen