‘Zwarte lijst’ van Stichting Tuchtrecht Banken rechtmatig

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het Tuchtrechtelijk Register (zwarte lijst) van Stichting Tuchtrecht Banken rechtmatig verklaard. De toezichthouder concludeert dat deze zwarte lijst van bankmedewerkers voldoende privacywaarborgen bevat.

Banken zijn wettelijke verplicht om een tuchtrechtelijke regeling te hebben. Een externe, onafhankelijke organisatie moet deze regeling uitvoeren. Deze organisatie is de Stichting Tuchtrecht Banken.

Zwarte lijst

De Stichting Tuchtrecht Banken heeft een zwarte lijst opgesteld (het Tuchtrechtelijk Register). Op deze lijst registreert de stichting voortaan bankmedewerkers die een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd hebben gekregen, zoals een tijdelijk beroepsverbod.

Het feit dat iemand geregistreerd staat, wordt gedeeld met de deelnemende banken. Het doel hiervan is recidive te helpen voorkomen en bij te dragen aan de integriteit van bankmedewerkers.

Beroep tegen besluit

Belanghebbenden kunnen trouwens nog beroep instellen tegen het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens bij de rechtbank. Ze hebben 6 weken de tijd om een beroepschrift in te dienen. Deze termijn loopt vanaf 20 april 2016, de datum waarop het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant.

Gerelateerde artikelen