‘Niet ik, maar mijn accountant bedacht Cyprusroute’

Voormalig Baker Tilly-topman staat woensdag voor het hekje van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Daarover bericht het FD.

Behangfabrikant Coen Klawer heeft een tuchtklacht tegen hem ingediend. De zaak tussen Klawer en Baker Tilly speelt al jaren. Volgens Klawer adviseerde zijn accountant Baker Tilly Berk hem een fiscale structuur op te zetten die later onwettig bleek te zijn.

De behang­ondernemer had op advies van zijn accountant Baker Tilly Berk (tegenwoordig Baker Tilly) een belastingstructuur waarin geld via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden stroomde, zodat hij in Nederland minder belasting hoefde te betalen. Een legale fiscale truc hadden ze Klawer verzekerd. Dit bleek niet zo te zijn en Klawer kreeg grote problemen met de fiscus. 

Uiteindelijk heeft Klawer ruim 600.000 euro moeten afbetalen voor de belastingontduiking. Baker Tilly heeft zijn handen van de zaak afgetrokken. Volgens Klawer is de constructie hem verkocht als standaardproduct. Hij is weliswaar naar Cyprus gevlogen om de benodigde contracten te ondertekenen, maar vertrouwde op zijn adviseurs die hij goed geld betaalde. 

Toen de fiscus vervolgens met een claim kwam voor ontdoken belasting, gaf het accountants- en advieskantoor niet thuis. Weliswaar kreeg topman Romke van der Veen van een tuchtklacht aan zijn broek, de serieuze gevolgen zijn helemaal voor Klawer’s rekening. En daar is de ondernemer boos over. Vandaar de tuchtklacht…

Een 'onafhankelijk feitenonderzoek' van NautaDutilh in opdracht van de raad van commissarissen van Baker Tilly uit 2014 vormt een belangrijke hoeksteen in de onderbouwing van de zienswijze dat Klawer die constructie zelf had bedacht en opgezet in plaats van fiscale adviseurs van Baker Tilly. Maar na verloop van tijd blijken daar steeds meer vraagtekens bij te plaatsen.

Om schoon schip te maken heeft Baker Tilly het Nauta-rapport gedeeld met de Fiod en met toezichthouder AFM. Op de AFM lijkt het rapport echter weinig indruk te hebben gemaakt: de toezichthouder legde Baker Tilly naar aanleiding van de zaak-Klawer en twee andere incidenten een boete op, die vorige week door de rechtbank in Rotterdam is bekrachtigd.

Het onderzoeksrapport was voor Klawer eind vorig jaar aanleiding om tegen de drie raadslieden van Baker Tilly een klacht in te dienen bij de Orde van Advocaten. Het FD kreeg inzage in de elf pagina's tellende klacht. In zijn document schetst Klawer een ontluisterend beeld dat de topadvocaten een loopje lijken te nemen met de waarheid. Advocaten van NautaDutilh zouden daarbij meerdere petten op hebben in hetzelfde dossier: die van 'onafhankelijk onderzoeker', adviseur en strafpleiter.

De behandeling van Klawers strafzaak laat al vijf jaar op zich wachten. Maar Klawer spande zelf ook procedures aan tegen het kantoor Baker Tilly en tegen de voormalig Baker Tilly-topman Romke van der Veen, destijds accountant van Klawer. Vandaag wordt de klacht behandeld. 

Lees ook: Berisping accountant Baker Tilly blijft staan

Gerelateerde artikelen