BFT publiceert jaarverslag 2016

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft het jaarverslag 2016 gepubliceerd. Het BFT is integraal toezichthouder op notarissen en gerechtsdeurwaarders. Daarnaast vallen WWFT-plichtigen onder het toezicht van het BFT.

Onder WWFT-plichtigen vallen notarissen, toegevoegd notarissen, kandidaat-notarissen, belastingadviseurs, registeraccountants, accountantsadministratieconsulenten, dan wel degene die anderszins zelfstandig onafhankelijk beroeps- of bedrijfsmatig daarmee vergelijkbare activiteiten verricht, zoals administratiekantoren, belastingadviseurs en bedrijfseconomische adviseurs.

Meldingen

Ten aanzien van het notariaat heeft het BFT in 2016 22 meldingen op basis van artikel 25a Wet op het notarisambt (Wna) ontvangen en 33 meldingen van de Belastingdienst krachtens artikel 111c Wna. Ten aanzien van de gerechtsdeurwaarders heeft het BFT één melding krachtens artikel 19a Gerechtsdeurwaarderswet (Gdw) ontvangen. In 2016 ontving het BFT wat de WWFT betreft naast de meldingen door de diverse politiediensten en Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) 33 meldingen van de Belastingdienst/FIOD en 46 meldingen van Meldingen Misdaad Anoniem.

Bij de notarissen zag het BFT personen die bij ernstige normschendingen een faciliterende rol hadden, dan wel deze zelf pleegden. Bij de gerechtsdeurwaarders werd het BFT geconfronteerd met de opzettelijke verhulling van een miljoenentekort op de derdengeldrekening en het doorberekenen van onterechte en onnodige kosten. Bij de WWFT speelden diverse bijzondere onderzoeken waaronder onderzoeken naar facilitators van faillissementsfraude in het kader van het Project Niet-melders. BFT-breed zijn de Panamapapers aan de orde gekomen, een dossier waarbij WWFT-toezicht en het toezicht op het notariaat samenvloeiden.

Notariaat in 2016

  • Het BFT heeft bij het notariaat 112 onderzoeken uitgevoerd met doorgaans één of meerdere bevindingen (normschendingen) per onderzoek.
  • Er stonden eind 2016 50 notariskantoren op hoog risico.

Gerechtsdeurwaarders in 2016

  • Het BFT heeft bij de gerechtsdeurwaarders 29 onderzoeken uitgevoerd met in een aanzienlijk aantal gevallen één of meerdere bevindingen (normschendingen) per onderzoek.
  • Er stonden eind 2016 22 gerechtsdeurwaarderskantoren op hoog risico.

WWFT in 2016

  • De afdeling WWFT heeft 33 bijzondere onderzoeken uitgevoerd in 2016.
  • Naar aanleiding van deze bijzondere onderzoeken zijn 245 extra meldingen van ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland gedaan.

Handhaving

In 2016 heeft het BFT in totaal 361 handhavingsmaatregelen opgelegd (notarissen 263, gerechtsdeurwaarders 25, WWFT-plichtigen 73).

Tuchtrecht

Het BFT kan als zwaarste handhavingsmaatregel bij beroepsgroepen die onder tuchtrecht vallen, een tuchtklacht indienen. In 2016 legden tuchtrechters aan 22 notarissen een maatregel op. Bij gerechtdeurwaarders was dat 7 keer het geval en bij WWFT-plichtigen 5 keer.

Gerelateerde artikelen