Mensen die bij een verzekeraar voor hun pensioen sparen, moeten zelf kunnen kiezen of een deel van hun potje na de pensioengerechtigde leeftijd verder moet worden belegd. Dat vindt Helma Lodders van de VVD. Ze kunnen dat dan doen in de hoop hun pensioen op de lange duur te vergroten. Nu komt de pensioenpot van de verzekerde nog bij een beheerder, die een vaststaand pensioen uitkeert.
De werkkostenregeling is inmiddels een half jaar verplicht. Iedere werkgever heeft er nu dus mee te maken. Op de regeling is behoorlijk wat kritiek geuit vanuit de praktijk. Het feit dat bijvoorbeeld het voorzien in bedrijfsfitness op vijf verschillende manieren kan worden behandeld maakt de regeling zacht gezegd kolderiek.
De pensioenverplichtingen van de grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn vorig jaar met de helft gestegen. Hierdoor kan hun winstgevendheid onder druk komen te staan, vooral als het gaat om arbeidsintensieve ondernemingen. Daarvoor waarschuwde adviesbureau Mercer donderdag.
Het is voorlopig de bedoeling dat de openbaarmaking van de WOZ-waarde van woningen per 1 oktober 2016 zal plaatsvinden. Staatssecretaris Wiebes van Financiën en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken nemen hier waarschijnlijk pas na deze zomer een definitief besluit over.
De controlerend accountant wordt gewaardeerd voor zijn bijdrage aan het herstellen van vertrouwen in de financiële markten – maar investeerders eisen meer inhoud en inzicht in zijn rapportages.
Rechtbank Gelderland heeft donderdag een 79-jarige man uit Nijkerk vrijgesproken van witwassen. De man en zijn broer en zus hebben een groot buitenlands vermogen geërfd van hun ouders. Het OM denkt dat dit geld afkomstig is van criminele activiteiten die door de vader van de man zijn begaan, maar volgens de rechter is daar onvoldoende onderzoek naar gedaan.
Grote multinationals scoren verrassend goed met duurzame producten en diensten.
Moeten ook de salarissen van topwetenschappers en unieke talenten als dirigenten of podiumsolisten wel aan banden worden gelegd? Minister Ronald Plasterk, druk in de weer met mogelijke verdere uitbreiding van de Wet Normering Topinkomens (WNT), vraagt het zich af. Dat blijkt uit een brief van de minister van Binnenlandse Zaken aan de Kamer.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft twee uitspraken vernietigd van de rechtbank Rotterdam waarbij de rechtbank boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had opgelegd in twee kartelzaken, niet in stand had gelaten.
De daling van het aantal faillissementen zet door. Vorige maand gingen 472 bedrijven en instellingen op de fles. Daarmee komt het aantal faillissementen (exclusief eenmanszaken) in het eerste halfjaar uit op 2908. Dat is 16 procent minder dan in eerste zes maanden van vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
De Kredietunie Kennemerland is officieel van start gegaan om mkb-ondernemers in eerste instantie in de regio Haarlem en IJmond te helpen met kleinere financieringsbehoeftes. De Kredietunie Kennemerland is een initiatief van Marco Tetteroo, financieringsspecialist mkb en bestuurslid van MKB Haarlem, Joost Swart, insolventiespecialist, Frank Schoorl, accountant en Marinus Broedelet, bedrijfsadviseur en oud-bankier.
Gemeenten dienen zich niet als projectontwikkelaars te gedragen, maar zich te beperken tot hun publieke taak. Dat stelt de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in het advies ‘Grond, geld en gemeenten’. De Raad constateert dat accountants in het verleden onvoldoende kritisch naar de grondexploitaties hebben gekeken en de risico’s onvoldoende hebben ingeschat. Een van de aanbevelingen van Rfv is dat accountants kritische vragen dienen te stellen bij de onderbouwing van de grondexploitaties.
De lasten voor ondernemers en overheden zijn flink gedaald door een nieuwe manier van aanbesteden. In totaal ging het om een lastenverlichting van 184 miljoen euro per jaar. De lasten voor bedrijven daalden met 157 miljoen euro per jaar en voor overheden 27 miljoen euro. Dat blijkt uit de evaluatie van de Aanbestedingswet die in 2013 in werking trad.
Handelsconflicten tussen internationale bedrijven en overheden moeten worden beslecht via een nieuw systeem, buiten de gewone rechtsgang om. De zaken worden in openbare zittingen behandeld door beroepsrechters die door de overheid zijn benoemd.
Voormalige aandeelhouders van het genationaliseerde SNS Reaal mogen om een gerechtelijk onderzoek vragen naar mogelijk wanbeleid bij de bank en verzekeraar. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat bepaald.
De toezichthouder van de IASB onderwerpt de eigen governance en financiële huishouding aan grondig onderzoek.
De Britse krant The Guardian berekent dat bedrijven enorme bedragen aan ‘corporate bijstand’ ontvangen, zonder dat de belastingbetaler daar weet van heeft.
Onderzoek naar Country-by-Country Reporting door 26 Europese banken wijst uit, dat veel van hen vooral winst maken in landen waar ze weinig belasting betalen.
Het kabinet wil de fiscale innovatieregelingen S&O-afdrachtvermindering (WBSO) en de Research & Development Aftrek (RDA) integreren en opnemen in het Belastingplan 2016. De beoogde datum van inwerkingtreding van de geïntegreerde regeling is 1 januari 2016.
De definitieve besluitvorming over de instelling van het centraal aandeelhoudersregister (CAHR) kan op dit moment nog niet plaatsvinden. Dat schrijft minister Ard van der Steur van V&J in een brief aan de Tweede Kamer.
Internationale bedrijven krijgen geen recht op 'geheime rechtspraak' bij conflicten met nationale overheden. Dat zei Europees Commissaris Cecilia Malmström van Handel dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg, waar het omstreden geplande TTIP-vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten werd besproken.
De Europese Commissie wil dat winsten van ondernemingen belast worden op de plaats waar de activiteiten feitelijk plaatsvinden. Het kabinet is daar in principe ook voorstander van, maar wanneer hierbij slechts gekeken wordt naar bijvoorbeeld aantallen werknemers of gemaakte kosten, dan is dat te eenzijdig.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging van Grondbedrijven (VvG) hebben voor gemeentelijke grondbedrijven een consultatiedocument opgesteld met een uitleg over en toelichting op het fiscale kader van de Vpb-plicht.
Het aantal ontslagaanvragen bij de kantonrechtbanken is in juni, de maand voor de inwerkingtreding van het nieuwe ontslagrecht, flink toegenomen. De instroom van nieuwe ontslagverzoeken was deze maand ongeveer twee keer zo groot als de gebruikelijke maandinstroom. Dit blijkt uit een inventarisatie van voorlopige cijfers door de Raad voor de rechtspraak.
Ondanks de aanhoudende onzekerheid rond de toekomst van Griekenland en haar lidmaatschap van de Europese muntunie is het optimisme onder Europese bedrijven explosief gestegen naar het hoogste niveau in vijf jaar. Volgens het Grant Thornton International Business Report (IBR), een wereldwijd kwartaalonderzoek onder 2.580 bedrijven, worden de economieën in Europa en daarbuiten sterk gehouden door verbeterde omzetgroeiverwachtingen en richten bedrijven hun blik verder dan de Griekse kwestie.
Aegon Nederland richt samen met dochterbedrijf TKP het Stap Algemeen Pensioenfonds (Stap) op. Het fonds moet volgens de verzekeraar onder meer een oplossing bieden voor pensioenfondsen die bijvoorbeeld niet meer zelfstandig verder willen vanwege hoge wettelijke eisen en kosten.
Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft een ‘vraag en antwoord’ gepubliceerd over hoe de waardering plaatsvindt van een in eigen beheer gehouden verplichting voor het uitkeren van een partnerpensioen indien er geen aanwijsbare partner is die in aanmerking komt voor de uitkeringen van het partnerpensioen.
Eumedion, het corporate governance forum voor institutionele beleggers, vindt dat de AFM in de toekomst terughoudend zou moeten zijn met de mogelijkheid om bestuurders van significante beleggingsondernemingen en marktexploitanten toe te staan meer dan twee commissariaten te bekleden. Eumedion vindt verder dat de wetgever duidelijk moet maken welke commissariaten precies onder het maximumaantal vallen.
Ook bij aangiftebelastingen kan de fiscus een kostenvergoeding verschuldigd zijn indien onrechtmatig wordt gehandeld. Dit meldt Deloitte ctrl naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad. Die verruimt de mogelijkheid om een bezwaarkostenvergoeding te krijgen bij een succesvol bezwaar tegen een aangiftebelasting.
De economie kan groeien terwijl de emissie van broeikasgassen daalt, zo blijkt uit onderzoek van de New Climate Economy.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat investeerders vaak nauwelijks aandacht schenken aan vage vermoedens van onraad of waarschuwingen die auditors opnemen in hun management letter. Vaak blijkt achteraf dat deze voorspellende waarde hadden.
Demotie, waarbij medewerkers gevraagd wordt een stapje terug te doen, is voor een op de vier organisaties onderdeel van het HR-beleid. Ook de versobering van arbeidsvoorwaarden blijft een belangrijk HR-thema. Hoewel het thema minder hoog op de agenda staat in vergelijking met vorig jaar, vragen werkgevers hun medewerkers nog steeds concessies te doen ten aanzien van hun beloning. Meest voorkomende maatregel is het beperken van de reguliere salarisverhoging.
Belangenorganisaties en politieke partijen zijn in hun eerste reactie positief over de Hoofdlijnennota van het kabinet over het opzetten van een nieuw pensioenstelsel. ‘Een stap in de goede richting', zei vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV maandag. VVD-Kamerlid Helma Lodders is ‘erg blij dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) aangeeft dat zij bereid is om het systeem van de 'doorsneepremie' af te schaffen.'
Alle werkenden moeten een toereikend pensioen kunnen opbouwen, mensen moeten beter zicht krijgen op hun eigen persoonlijke pensioenopbouw en de huidige doorsneesystematiek wordt afgebouwd. Dat zijn de drie belangrijke pijlers van de Hoofdlijnennota die staatssecretaris Klijnsma van SZW namens het kabinet vandaag presenteert over de toekomst van ons pensioenstelsel.
Aardbevingen beïnvloeden de WOZ-waarde van woningen. Dat heeft rechtbank Noord-Nederland op 2 juli 2015 geoordeeld in een drietal zaken van woningeigenaren uit de gemeente Eemsmond.
Namens verschillende advies- en belangenorganisaties voert Flynth proefprocedures over de berekening van de jaarlijkse btw-correctie voor het privégebruik van auto’s. Eind vorige week zijn alle standpunten en argumenten voorgelegd aan de Hoge Raad. Het is nu wachten op de tegenargumenten van het ministerie van Financiën en vervolgens de beslissing van de Hoge Raad, zo meldt Flynth.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl