Nederlandse middelgrote en kleine bedrijven zijn in het algemeen tevreden over het beleid dat het kabinet het afgelopen jaar heeft gevoerd. De meeste ondernemingen geven het gevoerde beleid een voldoende of een ruime voldoende.
Sociale wetten blokkeren duizenden vaste banen in de bouw. Uit onderzoek van Bouwend Nederland onder 700 bedrijven in de sector blijkt dat bedrijven wel tien keer nadenken alvorens iemand in dienst te nemen. Dit omdat het kabinet een baan te duur en muurvast heeft gemaakt.
In juli 2016 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,3 procent groter dan in juli 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging is kleiner dan een maand eerder. De groei in juli is volledig toe te schrijven aan hogere investeringen in woningen. De investeringen in personenauto’s en machines krompen.
De volumegroei in de transport- en logistieksector houdt aan. Naar verwachting groeit de vraag vanuit opdrachtgevers in 2016 en 2017 met gemiddeld 1,8%. Toch is het beeld niet onverdeeld positief. Waar de volumegroei per saldo doorzet, lijken de gouden jaren in de sterker groeiende logistieke dienstverlening voorbij. Dit beperkt het potentieel voor de toekomst. Dit blijkt uit het vooruitzicht transport en logistiek van ING Economisch Bureau.
De vooruitzichten voor de Europese vleeskuikensector zijn positief. Nederlandse pluimveehouders behalen goede rendementen door een lager aanbod en stabiele voerprijzen. Ook is de omschakeling naar concepten voor de Nederlandse markt nagenoeg afgerond. 2017 brengt wel nieuwe uitdagingen, stellen sectormanagers van de Rabobank in het kwartaalbericht Pluimveehouderij.
De omzet in de detailhandel groeit dit jaar licht met 1,5%. Faillissementen hebben gaten geslagen in winkelstraten. Die hebben daarom moeite meer consumenten te trekken. Versterking is echter op komst. Internationale retailers vullen op termijn, met name in de grote steden, gaten op. Ondertussen profiteren vooral webshops van het (tijdelijke) vacuüm. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het Vooruitzicht Detailhandel.
In juli heeft de detailhandel 0,9 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verkopen (volume) groeiden met 1,1 procent. De koopdagsamenstelling had een negatief effect op de omzet. Zowel de winkels in food- als non-foodartikelen behaalden in juli meer omzet. Verder is online flink meer omzet behaald.
Hoewel de discussie rondom het verhogen van het aantal vaderschapsverlofdagen voortduurt, blijken Nederlandse werkgevers zich hier niet of nauwelijks mee bezig te houden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van adviesbureau Mercer. De 18% Nederlandse werkgevers die wel overweegt het aantal dagen vaderschapsverlof te verhogen, is niet van plan dit in de nabije toekomst door te voeren.
Studenten op het mbo, hbo en wo volgen nog volop opleidingen die leiden naar werk dat op de korte termijn potentieel door robots wordt overgenomen. Dit blijkt uit een data-analyse van Deloitte, waarbij is gekeken naar de uitstroomgegevens van opleiding naar beroep en de kans dat werk verdwijnt door robotisering.
De omzet van de binnenvaart is in het tweede kwartaal van 2016 gedaald met ruim 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste daling van de omzet in drie jaar tijd. Lagere tarieven drukten de omzet. Ook liep de aanvoer van bulkgoederen en containers in de Nederlandse zeehavens terug.
Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in oktober tot en met december hetzelfde blijft ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Vooral in de financiële en zakelijke dienstverlening zijn Nederlandse werkgevers positief.
Ruim een kwart van de HR-professionals (26%) wil pensioengerechtigde medewerkers langer in dienst houden. Hiermee maken ze gebruik van de regeling die dit mogelijk maakt en per 1 januari 2016 is ingegaan. Organisaties blijken met name bang om kennis, ervaring en competenties te verliezen als de babyboomgeneratie met pensioen gaat. Zij willen de kennis en ervaring van pensioengerechtigde medewerkers onder meer gebruiken om nieuwe medewerkers op te leiden.
Het kabinet zou moeten overwegen om kleine bedrijven vrij te stellen van de verplichting tot het hebben van fosfaatrechten. Dit stelt Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, in een advies over de wijziging van de Meststoffenwet.
De waarde van fusies en overnames op de Nederlandse markt is in de eerste zes maanden van dit jaar aanzienlijk afgenomen vergeleken met de laatste zes maanden van 2015. Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG naar de bewegingen op de internationale fusie- en overnamemarkt.
De groei van de Nederlandse export is in juli aangetrokken, na een afzwakking in de voorgaande maand. Daarbij nam vooral de doorvoer van goederen uit andere landen (wederuitvoer) toe. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nederlandse supermarkten hebben in augustus de omzet met 1,9% procent zien stijgen in vergelijking met een jaar eerder, tot 3,23 miljard euro. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker GfK.
De markt voor personenauto’s beleeft een mindere periode. De registraties dalen dit jaar naar verwachting met ruim 13%. Ook de verkoop van elektrische auto’s kent een terugval. Er wordt voornamelijk gekozen voor motoren op benzine. De dip in elektrisch is echter tijdelijk. Een omslag naar elektrische auto’s staat voor de deur, zo stelt het Vooruitzicht Automotive van ING Economisch Bureau.
De omzet van de Nederlandse transportsector is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gestegen, de zwakste groei sinds 2013. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Kwartaalmonitor Transport en Logistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal faillissementen in Nederland is vorige maand gezakt naar het laagste peil van de afgelopen acht jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft het wetsvoorstel fosfaatrechten ingediend bij de Tweede Kamer. Het stelsel van fosfaatrechten regelt dat de in Nederland geproduceerde hoeveelheid fosfaat – als bestanddeel van mest – weer onder het Europese maximum komt, en blijft. Het inkrimpen van de melkveestapel is daarbij onvermijdelijk.
De omzet in de groothandel groeide in het tweede kwartaal van 2016 met 1,9 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is het vierde kwartaal op rij dat er sprake is van omzetgroei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de Kwartaalmonitor Groothandel.
Familiebedrijven in Europa hebben de afgelopen zes maanden nauwelijks moeite gehad om financiering te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG en de Europese organisatie voor Familiebedrijven EFB.
De verkoop van elektrische wagens in Nederland loopt nog altijd zwaar achter ten opzichte van vorig jaar. Uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA woensdag publiceerde, blijkt dat het aantal nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker in het tweede kwartaal bijna 68 procent lager lag dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was ook al sprake van zo'n enorme daling.
De omzet van de advocatuur groeit dit jaar met 4% en volgend jaar met 3%. De branche krijgt te maken met steeds meer uitdagingen, zoals concurrentie van branchevreemde partijen en digitalisering.
Het aantal starters blijft op hoog niveau. In de eerste helft van het jaar waren er ruim 70.000 starters, 6% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.
Over 2015 schrijft één op de vijf zorginstellingen rode cijfers. Dit aantal zal naar verwachting toenemen als alle geestelijke gezondheidszorg (GGZ) instellingen hebben gedeponeerd. Dit blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2016 en de bijbehorende financiële stresstest van EY. Dit jaarlijkse benchmarkonderzoek omvat de 1.050 jaarrekeningen van zorginstellingen die voor 1 juni zijn gedeponeerd.
De omzet van winkels is vorig kwartaal met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
Het aantal bedrijven met een subsidie voor een brede weersverzekering is tussen 2010 en 2015 ruimschoots verdubbeld. In 2015 ontvingen 1171 agrarische bedrijven een dergelijke premiesubsidie. De subsidies worden verstrekt voor verzekeringen voor weerschade bij agrariërs met landbouw op open grond. Opvallend was de toename bij fruittelers in Flevoland na vorstschade in februari 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Vandaag maakt EY Nederland de overname van OC&C Strategy Consultants Benelux (OC&C Benelux) bekend.
De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het tweede kwartaal van 2016 met 6,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015, meldt CBS.
Meer inzicht in processen en cruciale data, waar je als rederij op kunt sturen; en tegelijk een bijdrage leveren aan een schonere wereld.
En oogst hoon vanwege ongelukkige communicatie.
De International Federation of Accountants inventariseert gedetailleerde informatie over lokale regelgeving, toezichthouders, beroepsverenigingen en nog veel meer.
Fortune publiceert ‘Change the World’ lijst van kampioenen in maatschappelijk ondernemen.
Bill Gates’ was nog nooit zo rijk als dit weekend, toen Bloomberg zijn lijstje van 200 miljardairs publiceerde.
Toerisme is de afgelopen jaren van groter belang geworden voor de Nederlandse economie. Nederland weet meer toeristen te trekken, die meer uitgeven en zorgen voor meer werkgelegenheid in de toerismesector.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl