‘Zorggroepen vrijgesteld van btw op ketenzorg’

Zorggroepen, gezondheidscentra en geboortezorgcentra in de eerstelijnszorg, betalen met ingang van 1 januari 2016 geen btw meer over de vergoeding voor overheadkosten die zij ontvangen in het kader van ketenzorg. Een door de Tweede Kamer aangenomen amendement op het Belastingplan 2016 maakt dit mogelijk.

Als ook de Eerste Kamer instemt met het Belastingplan 2016 gaat de staatssecretaris van Financiën de vrijstelling waarschijnlijk regelen in een beleidsbesluit. Dit meldt Grant Thornton.

Bezwaar btw-heffing

Zorggroepen en gezondheidscentra protesteren al een aantal jaren tegen de btw-heffing op de vergoeding voor administratieve kosten (overhead) die zij moeten maken om de kwaliteit van en de samenwerking in de (keten)zorg te handhaven en waar mogelijk te optimaliseren. Belastingdienst en belastingrechter zijn van oordeel dat de overheadkosten niet in directe relatie staan met de patiënt. Dit zou toepassing van de medische vrijstelling onmogelijk maken. Door in een beleidsbesluit goed te keuren dat zorggroepen en zorgcentra voortaan kunnen worden aangemerkt als sociaal-culturele instellingen wordt alsnog een vrijstelling van deze activiteiten gerealiseerd.

Rechtsongelijkheid voorkomen

‘Het is nog even afwachten of de staatssecretaris ook besluit om terugwerkende kracht aan zijn besluit toe te kennen. Bekend is dat kantoren van de belastingdienst in dit kader niet uniform hebben gehandeld. Om rechtsongelijkheid te voorkomen zou terugwerkende kracht een welkome maatregel zijn,’ aldus Grant Thornton.

Advies

Grant Thornton: ‘Ons advies is om in elk geval tegen aangiften- en naheffingsaanslagen omzetbelasting waarvan de bezwaartermijn nog niet is verlopen, een bezwaarschrift in te dienen. Hiermee voorkomt u dat u rechten verspeelt.’

Gerelateerde artikelen