Zelflerende machine maakt ook ‘data scientist’ overbodig

Ligt u ook 's nachts wakker: waar tover ik in 's hemelsnaam snel een data scientist vandaan?
U hoeft zich niet langer zorgen te maken, zegt de CIO van uitgeefgigant Pearson
 
“De nieuwe financial zou best wel eens van de universiteit Leiden kunnen komen, waar het Centre of Data Science is ingericht, of uit Den Bosch, waar de Tilburgse universiteit en TUE samen een opleiding voor datawetenschapper op master en postmaster niveau inrichten,” zei onlangs Stephan van de Broek op deze site.
Zoals zo vaak blijken de universiteiten met hun opleidingenaanbod de werkelijkheid niet bij te kunnen houden. “Data scientists zijn helemaal niet meer nodig om relevante informatie en belangwekkende patronen op te delven uit enorme hoeveelheden Big Data," zegt Albert Hitchcock (what’s in a name), de CIO van uitgever Pearson op Computing. "Hun werk wordt sneller en beter gedaan door de zelflerende computer!" 
“De  tijd waarin we datawetenschapper moeilijke algoritmes lieten schrijven, om in de inhoud van een Hadoop database betekenisvolle patronen te ontdekken, is eigenlijk al weer voorbij. Wat wij doen is de data laden in een zelflerend platform, en dan komen de inzicht gevende patronen vanzelf naar voren.”
 
Pearson zit midden in een groot transformatieproces, waarbij (bijna) alle eigen hardware overboord gezet wordt en alle content en klantgegevens naar de cloud verhuizen. Een van de doelstellingen is om elke klant ‘op maat’ haar of zijn eigen zogenaamde ‘adaptieve content’ te gaan leveren. Die keuze wordt de taak van Pearsons zelf-ontwikkelde ‘machine learning platform’. 
 
"Wij ‘meta-taggen’ nu al onze content, zodat deze in real time in hapklare broiken voor meerdere doelen en meerdere individuele klanten gebruikt kan worden,” legt Hitchcock uit. “Eigenlijk op dezelfde manier als Google gebruikt om bij u passende reclameboodschappen te genereren, maar dan veel meer ‘verrijkt’, met diepere analytics. Het blijkt dat onze zelflerende computers daar verrassend goed in zijn en zichzelf en elkaar snel leren wat werkt en wat niet.”
 
Goed nieuws voor de kleine accountant, die met angst en beven leest hoe de schaarse voorraad ‘data scientists’ voor hun neus wordt weggekaapt door de Big Four en consorten. 
Immers, het zal niet lang duren voor de expertise van die zelflerende computers ook aan hen op een presenteerblaadje als cloud-dienst zal worden aangeboden…
 
Gerelateerde artikelen