Xero: continue certificering in plaats van accountantscontrole

Door de opkomst van cloud-based accounting systemen en de mogelijkheid daar alle mogelijke controls in te bouwen, zouden de traditionele controlewerkzaamheden in het MKB vervangen kunnen worden door een vorm van continue certificering, stelt online-boekhoudsoftwareleverancier Xero.
Volgens  Xero CEO Rod Drury is het heel goed mogelijk, om in cloud-based software zoveel controls in te bouwen, dat daardoor een omgeving ontstaat waarin de accountant continu voldoende vertrouwen kan hebben en houden in de integriteit en juistheid van de financiële gegevens.
Daardoor zouden zij bijvoorbeeld aan banken de garantie kunnen geven dat de organisatie financieel solide genoeg is om een lening aan te verstrekken.
 
“Wij zijn bijzonder gecharmeerd van het idee van een voortdurende certificering, gebaseerd op begrip van hoe de software werkt en en hoe controls, waarschuwingen en monitors  gebruikt en begrepen kunnen worden. Accountants zouden op die manier voor honderden organisaties tegelijk de garantie kunnen geven, dat de data en de boekhouding correct zijn.”
 
Drury zegt dat Xero graag met de relevante beroepsorganisaties en toezichthouders standaarden zou ontwikkelen voor zo een certificering van de boekhouding. Afgezien van het reduceren van de behoefte aan dure audits, een dienst waarvoor accountants toch al een te lage marge kunnen berekenen, zou zo’n certificering ook het aantrekken van kapitaal kunnen vergemakkelijken en daardoor de economie als zodanig ondersteunen.
“Accountants zouden ook een bredere rol kunnen  gaan spelen in de bedrijfsfinanciering, als een soort koppelvlak tussen bedrijven en de financiële dienstverleners!”
 
Gerelateerde artikelen