Witteboordencriminaliteit bloeit ook in 2016

Meer dan een op de drie ondernemingen is in de afgelopen 24 maanden slachtoffer geworden van een economisch misdrijf, zo constateert PwC’s Global Economic Crime Survey 2016.
De criminaliteit bloeit, maar groeit niet: voor het eerst sinds 2008 daalde het aantal gemelde gevallen , zij het met niet meer dan 1%.
 
Op het eerste gezicht zou dat erop kunnen wijzen, dat preventieve maatregelen die de laatste jaren genomen zijn vrucht afwerpen, zegt PwC. Maar nadere analyse van de data doet erger vrezen: namelijk dat de aard van de witteboordencriminaliteit verandert , en dat opsporing en control-maatregelen de veranderingen niet bij kunnen benen. In elk geval blijkt de schade per geval te stijgen.
 
Het aantal gedetecteerde gevallen via de ‘normale’ beheersingsmaatregelen daalde met 7%. Een op de vijf bedrijven ( 22%) heeft echter de afgelopen twee jaar geen enkele ‘fraud risk assessment’ uitgevoerd. Terwijl toch 2/3 van de CEO’s denkt dat de dreigingen alleen maar toenemen! 
PwC ziet een onrustbarende trend, dat  men zich teveel schikt in zijn lot. Een op de tien gedetecteerde gevallen bleek ‘per ongeluk’ of bij toeval ontdekt. En een passieve houding is dezer dagen een recept voor een ramp, zegt PwC. Vooral ook, omdat overal en in alle sectoren sprake is van een gebrek aan vertrouwen in de handhaving door politie en OM. 
 
De boodschap daarvan (al dan niet bedoeld) is duidelijk: de verantwoordelijkheid om economische criminaliteit te voorkomen, om deze op te sporen en om erop te reageren ligt eerst en vooral bij de individuele organisatie zelf.
 
Het onderzoek richtte zich dit jaar op een drietal aspecten: Cybercrime, Ethiek en Compliance en ABC, anti-witwasbeleid. Bij alle drie speelt nieuwe technologie een belangrijke rol.
Het rapport is in te zien en te downloaden via www.pwc.com.
Gerelateerde artikelen