Wirecard-topman erkent misleiding KPMG

Directeur boekhouding antedateerde een betaling van 50 miljoen.

Stephan von Erffa, de voormalige directeur boekhouding van Wirecard, heeft toegegeven documenten te hebben vervalst die KPMG had opgevraagd tijdens een speciale audit. Uit het politieonderzoek bleek echter dat Von Erffa begin 2020 documenten vervalste die vervolgens werden gedeeld met accountants bij KPMG en EY.

KPMG was niet de controlerend accountant van het ingestorte Wirecard, maar voerde een audit uit op verzoek van de Raad van Commissarissen na berichten over balansmanipulatie. De onderzoekers namen daarbij ook de rekeningen van Wirecard onder de loep.

Zo kwam ook een betaling van 50 miljoen euro in beeld die Wirecard in 2018 had ontvangen, naar verluidt van een van geblokkeerde rekeningen in Azië en overgeschreven door een trustee in opdracht van Stephan von Erffa.

De Financial Times meldt dat hij met behulp van een privécomputer de systeemdatum van deze transactie had verschoven naar december 2018. Zo leek het alsof hij de autorisatie voor de overboeking van 50 miljoen euro veel eerder had gegeven dan in werkelijkheid het geval was.

Von Erffa zou Duitse aanklagers die de fraude bij het ingestorte Wirecard onderzochten verteld hebben dat de vervalsing eenmalig geval was, zo vervolgt de FT. Onder druk van de KPMG-onderzoekers wilde hij een kloppend bewijs leveren voor de genoemde transactie. 

Stephan von Erffa is een van de drie beklaagden in de ondergang van het Duitse technologiebedrijf. 
 

Gerelateerde artikelen