Winnaar Cloud Award 2019: Blij met prijs voor ‘superhelden’

Accountant Vast wint Exact Cloud Award 2019 voor strakke automatisering, klantgerichtheid en het winstgevende verdienmodel.

‘Enthousiasme, balans tussen harde en zachte benadering.’ Geen enkele twijfel bij de jury; de Exact Cloud Award voor Cloud Accountant van 2019/2020 is stevig in handen van Accountant Vast.

Helemaal niet alledaags voor een accountant, maar bij Henk Kenter spat de bevlogenheid en de liefde voor het vak ervan af. De West-Fries deelt successen graag met zijn team en vakbroeders. “Deze Award voor Cloud Accountant 2019/2020 is niet alleen voor de superhelden van Accountant Vast, het is een aanmoediging voor alle kantoren die ombuigen of willen ombuigen. En als wij kunnen winnen, kunnen zij dat ook!”

Aldus de eerste reactie van Kenter na het winnen van de prijs. Zijn in Zwaag gevestigde kantoor neemt volgens het juryrapport klanten bij de hand door de voordelen van digitale aanlevering inzichtelijk te maken. “Henk Kenter en zijn team doen dit werk vol enthousiasme en vinden in hun innovaties een balans tussen een harde en zachte benadering. De combinatie van strakke automatisering, klantgerichtheid en het winstgevende verdienmodel maakt van Accountant Vast de onbetwiste winnaar van de Exact Cloud Award”, aldus het jubelende rapport.

Kenter zelf wint er geen doekjes om. Hij is beretrots op de prijs. “We zijn hier meer dan blij mee, onze presentatie was goed en ik vond het ook erg fijn dat de prijs ons door de markt en relaties zo werd gegund. We zijn nu vijf jaar bezig met ons format. Vijf jaar van ombuigen. Van semi-traditioneel naar hypermodern. In die tijd hebben we heel wat hobbels overwonnen.”

Focus bronverwerking
Het onderscheidend vermogen en de strategie van Accountant Vast? “Eén van die aspecten is dat wij de focus hebben gelegd op de bronverwerking. Dus geen stagiaires of assistenten, hoogopgeleide medewerkers aan het begin-proces, dus ook de accountant. Bronverwerking, snel schakelen, het gaat als een aorta door ons bedrijf. Honderden anderen vertellen erover, wij bewijzen het.”

Over de transformatie: “Dat heb ik ook tegen de jury gezegd. Wij bestaan al heel lang, maar realiseerden ons dat we moesten veranderen. Daarbij gaat het om doen en durven, om andere software keuzes. Sta je niet op om die verandering te verwezenlijken? Dan besta je in 2025 niet meer. Wij werken met tien mensen en onze organisatie is zo plat als een dubbeltje. Met vaste prijzen voor de kleinere mkb’er, al kunnen we ook grotere klanten aan, en weten die ons steeds vaker te vinden.”’

Wat ook steeds groter wordt: de druk. Met rond de 300 btw-aangiften per kwartaal door het kantoor van Kenter en ruim 500 klanten, is het aantal van zes specialisten hiervoor binnen het team bepaald niet overbemeten. Vandaar ook de beide huidige vacatures bij Accountant Vast.

Afspraak is afspraak
Henk Kenter: “Bij ons is het niet van ‘kom maar binnen’. Wij vinden de persoon zelf ook heel belangrijk. Past zij of hij wel goed in het team, hoe communicatief is zij of hij met die klant? In de regio West-Friesland zijn ondernemers net even anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Een afspraak is hier een afspraak. Morgen bellen met antwoorden is ook echt morgen bellen! Daaraan valt niet te tornen. De communicatie verloopt dus heel direct. Naar buiten, naar de klant, maar ook intern, tussen de collega’s onderling. En natuurlijk; per essentie moet je kunnen boekhouden. Maar uitstraling is ook heel belangrijk. Wij willen frisse en vlotte persoonlijkheden.”

Daar staat bij het kantoor in Zwaag ook veel tegenover. Tal van opleidingsmogelijkheden, tussendoor naar huis als dat nodig is. Om maar twee voorbeelden te noemen. En: veel aandacht voor vitaliteit, voor het gezond zijn en het gezond blijven.

Crossfit en zwemmen
“Daarom doen wij in groepen aan crossfit en aan zwemmen”, legt Henk Kenter uit. “Daarvoor krijg je ‘tijd van de baas’ en worden de kosten vergoed. En omdat wij het sámen doen, komen mensen altijd wel, ook omdat het deels onder werktijd is. Van kwart voor acht tot negen uur ’s ochtends bijvoorbeeld. Collega’s hoeven dus niet ’s avonds, in hun vrije tijd, nog eens op pad om te sporten en fit te blijven, maar kunnen dan lekker bij het gezin zijn. Per saldo is dat sporten geen verplichting, maar wel een speerpunt binnen ons kantoor. Let wel; zittend werk is als het nieuwe roken!”

Wat ze bij Accountant Vast níet doen: proefballonnetjes oplaten. “Accountancy en fiscaal advies, dat is onze kracht, dat is onze business. Wel dat klankbord van de accountant voor je klanten zijn, maar niet die strategiekaart of de analyse-planner willen uithangen. Blijf bij je eigen kracht.”

Automatiseren steeds duurder
Over de toekomst van de branche: “Ik denk dat kleine kantoren met maximaal vier mensen personeel het moeilijk krijgen, mede omdat automatiseren steeds duurder wordt. Aansluiten of stoppen, zijn in dat segment de enige twee keuzes. En ook de echt grote kantoren hebben het zwaar om nog groter te groeien. Die hebben weer moeite hun boekhouding in een andere schil te verpakken, voor vaste prijzen en met goede en directe communicatie. Maar vaak zijn kantoren vastgeroest in systemen en willen of kunnen ze niet anders.”

Accountant Vast heeft ruim 500 klanten, vooral in de detailhandel en de dienstverlening. Het grote gros daarvan zetelt in West-Friesland. “Omdat ondernemers bij het uitzoeken van een accountant voor een reikwijdte van maximaal dertig kilometer rondom hun bedrijf kiezen. Dat geldt ook voor de winkels, Readshops, garages en horecabedrijven die wij in portefeuille hebben.”

Henk Kenter heeft gekozen voor Exact, Visionplanner en Elsevier Nextens als ICT-inrichting. Daarbij benadrukt de winnaar van de Exact Award voor Cloud Accountant in één adem: “ICT helpt, maar de mensen maken nog steeds het verschil!”

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″] 

Gerelateerde artikelen