Wiebes hoopt op snelle behandeling Eerste Kamer van wet DBA

Als het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in de Eerste Kamer op uiterlijk 27 oktober a.s. in stemming wordt gebracht, kan het nadat het tot wet is verheven op 1 januari 2016 in werking treden. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Eerste Kamer over de wenselijke termijn van behandeling van het wetsvoorstel.

‘Vanwege de Wet raadgevend referendum dient er namelijk een periode van acht weken in acht te worden genomen vanaf het tijdstip waarop in de Staatscourant mededeling wordt gedaan van de referendabiliteit van een wet,’ aldus Wiebes.

Inwerkingtreding per 1 januari 2016 is volgens Wiebes wenselijk omdat het wetsvoorstel de huidige slecht handhaafbare VAR-systematiek vervangt. Wiebes: ‘Handhaafbaarheid van wetgeving is een prioriteit. Op 1 januari 2016 loopt de geldigheidsduur van de bestaande VAR’s af. In een verlenging daarvan is niet voorzien. Als de wet niet per 1 januari 2016 in werking kan treden ontstaat onzekerheid over de status van de reeds afgegeven VAR’s, de noodzakelijke verlenging daarvan en de afgifte van nieuwe VAR’s.’

• Brief over de wijziging van enkele belastingwetten (wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties)
• Bijlage bij de Memorie van Antwoord wet DBA

Gerelateerde artikelen