Wiebes haalt bakzeil in kabinet

Ondernemers vrezen voor het ergste.

Ondernemers zijn gedesillusioneerd nu ze geen enkele ruimte krijgen van het kabinet. Ze vrezen dat mei ’een horrormaand’ wordt.

Uit een reconstructie van De Telegraaf blijkt dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken) ervoor pleitte om minstens één branche open te gooien. Maar hij kreeg zondag tijdens de presentatie van zijn plannen in het Catshuis nul op het rekest.

De afgelopen weken hebben uiteenlopende bedrijfssectoren bij elkaar opgeteld vijftig protocollen opgesteld. Pretparken, sportscholen, kappers, musea, vakantieparken, dierentuinen, makelaars, schoonheidsspecialisten en nog tal van andere beroepsgroepen en branches hebben precies opgeschreven hoe ze kunnen functioneren in de ’1,5 meter-economie’. Hoe klanten en personeel afstand kunnen houden. Hoe er aan de hygiëne kan worden gedacht. Maar Wiebes krijgt nul op het rekest.

"Wiebes heeft echt gevochten om minstens één voorbeeldsector na 28 april de ruimte te geven", vertelt een ingewijde. De minister hoopte dat of de bioscopen, of de sportscholen, of de vakantieparken aan de slag mochten met hun protocol al was het maar om perspectief te geven of als experiment, zeggen Haagse bronnen. "Maar hij heeft het gewoon niet gehaald", zegt een betrokkene. Een ander zegt: "Wiebes legt gewoon onvoldoende gewicht in de schaal."

(ANP)
 

Gerelateerde artikelen