Wetvoorstel toezicht trustkantoren 2018 aangescherpt

Het wetsvoorstel Wet toezicht trustkantoren 2018 dat momenteel in voorbereiding is bij het ministerie van Financiën wordt op een aantal punten nog verder aangescherpt. Zo komt er bijvoorbeeld een verbod om binnen dezelfde groep zowel trustdiensten als belastingadvies te verlenen aan een cliënt.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer over de bevindingen van de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies over zelfregulering in de trustsector en het toezicht op trustkantoren.

Dijsselbloem laat weten dat de Wet toezicht trustkantoren 2018 beoogt de regelgeving voor het verlenen van trustdiensten aan te scherpen. Het streven is dat dit voorstel begin volgend jaar naar de Tweede Kamer kan worden gestuurd. Mede op basis van suggesties die door DNB zijn gedaan, wordt het wetsvoorstel aangescherpt of aangevuld. Drie suggesties hebben direct een plek gekregen in het wetsvoorstel. Het voorstel bevat:

  • een verbod voor trustkantoren om de uitoefening van de compliancefunctie uit te besteden;
  • een verbod om binnen dezelfde groep zowel trustdiensten als belastingadvies te verlenen aan een cliënt, ten einde belangenverstrengeling te voorkomen en de onafhankelijkheid van een trustkantoor te waarborgen;
  • een verruiming van de mogelijkheden om bij overtreding van de wet de vergunning van een trustkantoor in te trekken.

 

Gerelateerde artikelen