Welke waarde creëert het IoT?

Smart cities, effectievere gezondheidszorg, intelligente gebouwen, auto’s en woningen – wat kan het bedrijfsleven zelf met het Internet-of-Things?
Het internet of things (IoT)wordt gedefinieerd als ‘het netwerk van fysieke objecten die over ‘embedded’ technologie beschikken waarmee op allerlei wijze ( visueel, sensorisch, temperatuur, hartslag, druk enz enz) gemonitord wordt, waarna de resultaten gecommuniceerd worden naar ontvangers buiten het object dan wel naar sturingsprogramma’s in het object zelf”.  Denk aan smartphones, smartwatches, ijskasten, cv’s, fitnessaccessoires, beveiligings- en bewakingssystemen en tv’s. 
 
Al die goedkope gegevens, die bovendien ‘empirisch’ controleerbaar zijn, kunnen de basis vormen voor een geheel nieuwe manier van werken en besturen, stelt een artikel ‘Can the internet of things deliver benefits to the bottom line?’ op www.financialdirector.co.uk . Met al die sensoren die real time data aanbieden kan bijvoorbeeld nauwkeurig gecontroleerd worden waar en wanneer de meeste energie verbruikt wordt en de hoogste CO2-emissie plaatsvindt. 
Daardoor wordt effectief micro-management mogelijk. 
 
Volgens Gartner groei het IoT enorm snel: tegen het eind van dit jaar zullen ongeveer 6,4 miljard apparaten ‘connected’ zijn, tegen 2020 verwacht men dat dat er ruim 25 miljard zullen zijn.
Het IoT zal ‘smart cities’ mogelijk maken waarin een goedbedoelende Big Brother alles monitort, van verkeersdoorstroming tot overlopende vuilnisbakken. In de gezondheidszorg zal nauwelijks nog iemand aan een hartaanval (hoeven te) overlijden, en natuurlijk heeft Defensie ook allerlei interessante toepassingen in petto.
 
Daartegenover staat het gebruik van het IoT en zijn data in het bedrijfsleven nog in de kinderschoenen, afgezien van bijvoorbeeld de datacollectie uit auto’s die gebruikt wordt om gepersonaliseerde verzekeringen aan te kunnen bieden. Enkele retailers gebruiken de techniek al om voorraden te optimaliseren. 
 
Meer over hoe het IoT ook in het bedrijfsleven voor een omwenteling kan zorgen leest u via financialdirector.co.uk.
 
 
Gerelateerde artikelen