WEF: blockchain gaat financiële infrastructuur fundamenteel veranderen

Het World Economic Forum publiceert "Future of Financial Infrastructure"
Volgens het WEF zal de blockchain-infrastructuur, het gedistribueerde grootboek, op niet al te lange termijn even ‘gewoon’ zijn in de financiële infrastructuur als nu mainframe-computers, netwerken, internetbankieren en  berichten- en betaaldiensten als Swift en Paypal. 
 
Het rapport "The Future of Financial Infrastructure" stelt dat 80% van de banken in 2017 druk aan het testen zal zijn met blockchain-projecten, en dat de afgelopen drie jaar zij daar al bijna 1,5 miljard dollar in geïnvesteerd hebben. Negentig centrale banken onderzoeken de technologie en hoe die voor hen inzetbaar en beheersbaar kan zijn.
Met de blockchain gedistribueerde grootboeken kunnen transacties – nu nog vooral in crypto-valuta –  beveiligd door sterke versleuteling onmiddellijk uitgevoerd en vastgelegd worden. Omdat deze vastlegging niet op één systeem plaatsvindt is deze ook niet te wijzigen ( al betekent dat niet dat er geen fraude mee gepleegd kan worden, zie recente diefstallen van bitcoins etc.).
In elk geval is de verwachting, dat nadat de technologie breed geaccepteerd is overboekingen sneller, veiliger en vooral goedkoper zullen kunnen uitgevoerd worden dan nu.
 
"Blockchain blijft niet een fenomeen dat ergens aan de randen van de financiële wereld speelt – het zal het nieuwe en  kloppend hart van Finance worden,” zegt Giancarlo Bruno, verantwoordelijk voor  de sectie financial services bij de WEF. Het rapport stelt wel dat wil blockchain die centrale rol gaan spelen, er nauwe en intensieve samenwerking nodig is tussen de instellingen, de fintech-vernieuwers, toezichthouders en wetgevers. En die samenwerking zal de nodige struikelmomenten en tegenslagen kennen. Maar de potentiële voordelen zijn zó groot, dat die brede adoptie uiteindelijk onvermijdelijk lijkt.
 
Aan het tot stand komen van het rapport werkten instellingen mee als Barclays, BlackRock, Lloyds, UBS, Deutsche Bank, Zurich Insurance, MasterCard, Visa, JPMorgan, Coinbase, Circle, de Bank of England, de Financial Conduct Authority, de European Central Bank en de U.S. Federal Reserve.
Gerelateerde artikelen