Wat houdt ons bezig?

Accounting Today vroeg leiders in de accounting-wereld naar hun grootste zorgen als professional.

Jaarlijks ondervraagt Accounting Today de belangrijkste mensen uit het vak (de belangrijkste volgens de redactie!)  wat zij de grootste uitdagingen voor het vakgebied vinden. Hun zorgen dit jaar: hoe blijven we relevant, hoe vervangen we op korte termijn de grote aantallen babyboomers die met pensioen gaan, hoe houden we de razendsnelle veranderingen bij?

De belangrijkste zorg betreft de veranderende business-context waarin accountants hun werk moeten doen, een zorg die nog versterkt wordt door onzekerheid over de impact en betekenis van nieuwe technologie. “Als we er niet in slagen ook zelf continu te veranderen en te innoveren, dan is irrelevantie op termijn onze eigen verdiende loon. Wat was de laatste grote innovatie die we in de accountancy hebben doorgevoerd?  En we blijven maar wegduiken voor de echte grote vragen, zoals die rond onze rol en onafhankelijkheid. ”

 “Onze klanten verwachten meer waarde van ons dan de controle en de belastingaangifte. Ze willen dat wij hen helpen te groeien en effectiever te werken.” “We moeten mee veranderen met de omgeving – maar het partner-model maakt dat lastig. Misschien moeten we naar een meer gecentraliseerde strategische planning, besluitvorming en aansturing!”

Het partner-model leidt automatisch naar het tweede grote issue dat genoemd wordt:  het feit dat de meeste huidige partners dat niet lang meer zullen zijn. Te veel kantoren hebben geen nieuwe mensen klaar staan om de leiding over te nemen, dankzij de lange hegemonie van de babyboomers.

Die babyboomers zijn ook zo overtuigd van hun grote kennis en ervaring, dat ze vrezen niet op tijd nieuwe talenten te kunnen vinden en trainen. Om niet te spreken over hun onbegrip voor wat de nieuwe generaties ( X, Y en Z, die ‘enge’ Millennials!) beweegt.  Geen wonder dat men als gelijkwaardige vervanging van zichzelf naar  ‘schaars talent’ denkt te moeten zoeken, of daar zelfs om denkt te moeten vechten.

Een van de gevolgen van het gebrek aan innovatie in het vakgebied, en van het groeiend maatschappelijk wantrouwen, is ook dat het moeilijk is om dergelijk ‘talent’ te overtuigen dat accounting en finance nog steeds aantrekkelijke en moreel acceptabele carrièreperspectieven bieden. Zeker als het gaat om vrouwelijk talent!  Ook (het gebrek aan) etnische en culturele diversiteit in het vakgebied speelt hier een negatieve rol, aldus de ‘thought leaders’.

Meer zorgen over de veranderende context van accounting en accountancy, over de technologische uitdagingen, de opkomst van nieuwe dienstverleners die geen RA of RC achter hun naam hebben, de globalisering en concurrentie uit andere werelddelen, de morele druk op de professionals, zowel ten goede als ten kwade en het gebrek aan visie in het vakgebied leest u via Plenty on Their Minds – What the top figures in the accounting field are worrying about now.

De complete tekst van alle reacties kunt u zelfs hier doorlezen.

 

Zie ook: Majority of accountants plan to leave profession within five years 

 

 

Gerelateerde artikelen