‘Vrouwen VS komen er niet aan te pas bij KPMG en PwC’

De meerderheid van vrouwen verandert in tien jaar in een minderheid.

Ben je vrouw en accountant in de VS, dan zijn KPMG en PwC niet de beste kantoren om in dienst te treden. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van het CFA Insitute, een wereldwijde opleider voor beleggingsprofessionals. De studie signaleert dat Amerikaanse vestigingen van KPMG en PwC achterlopen op EY en Deloitte bij het promoten van vrouwen om prestigieuze audits in het Amerikaanse bedrijfsleven uit te voeren.

Vrouwen maken twintig procent uit van de partners die betrokken zijn bij audits van S&P 500-bedrijven. Dat is vijf procentpunten meer dan in 2017, maar volgens het CFA Institute niet genoeg. 

"De helft van degenen die het accountantsberoep instromen zijn vrouwen", aldus Sandy Peters, hoofd financial reporting policy van het CFA Institutie over het onderzoek. “Binnen de tien tot vijftien jaar die nodig zijn om partner te worden, verandert de bijna meerderheid van de vrouwen in een minderheid."

Vrouwen voeren meer grote audits uit dan vier jaar eerder, ontdekte het CFA Institute.

Het aantal S&P 500-bedrijven waar een vrouwelijke partner de boekencontrole leidt, is gestegen van 73 naar 102 in 2021. 

Deloitte is van de Big Four het kantoor dat vrouwen de meeste kansen biedt. Bij ruim een kwart van de S&P-bedrijven waarvan Deloitte de boeken controleert, leidt een vrouw de controle. Bij EY steeg dit aandeel van vrouwen van dertien procent in 2017 tot 22 procent in 2021.

Bij KPMG bleef dit percentage steken op dertien procent in 2021 en bij PwC op negentien procent. De groei van vrouwen bij prominente controles was het kleinst bij PwC. In een reactie aan de Financial Times zei KPMG dat het speciale programma’s heeft voor mentoring en opleiding voor vrouwen. “Bij controles hebben we het aantal vrouwelijke partners sinds 2019 met meer dan tien procent vergroot, met vrouwen in meer dan dertig procent van de leidinggevende posities.”

PwC zei dat het werkt aan het vergroten van de diversiteit van partners die belangrijke klantrelaties onderhouden. "Hoewel we nog niet zijn waar we willen zijn, zijn we trots op de vooruitgang die we hebben geboekt", aldus PwC.

 

Gerelateerde artikelen