Vrouwelijke topaccountant kandidaat voor leiderschap EY UK

Kath Barrow staat op de shortlist voor nieuwe managing partner.

Kath Barrow is een van de drie kandidaten voor de functie van managing partner van EY UK. Momenteel bekleedt ze dezelfde rol bij de divisie assurance van de firma. Op de shortlist voor de leidersrol van EY UK staan ook Anna Anthony, managing partner voor financiële dienstverlening; Stuart Gregory, managing partner voor finance and transformation.

  • Van de drie kandidaten om de managing partner op te volgen zijn er twee vrouw
  • Nog nooit was een vrouw de managing partner bij de Britse landenfirma
  • EY Global heeft met Janet Truncale al een vrouwelijke leider aangesteld
  • De nieuwe managing partner van EY UK wordt niet langer ook de voorzitter

Daarmee heeft EY UK  een door vrouwen gedomineerde shortlist van kandidaten opgesteld om Hywel Ball op te volgen, de huidige managing partner van het Britse Big Four-bedrijf. Ball kondigde in juni aan dat hij stopt als managing partner van dus ook voorzitter van EY UK. Hij zit sinds 2020 in het zadel. EY UK is na EY US de grootste landenfirma van het Big Four-bedrijf.

Mocht een van de vrouwen winnen, dan krijgt EY UK voor het eerst een vrouwelijke leider. Net als bij EY wereldwijd, waar Janet Truncale de eerste vrouwelijke leider is geworden.

Peilingen onder 930 partners

Bij de Britse landenfirma van EY wordt de opvolging van de voorzitter geregeld via een partnerforum.  Het partnerforum gaat peilingen houden onder de 930 UK-partners. Dat is anders dan bijvoorbeeld bij PwC, waar een verkiezing onder partners wordt gehouden.

De nieuwe managing partner wordt niet meer automatisch ook de voorzitter van EY UK. Die twee functies worden voortaan gescheiden. Er komt nog een aparte procedure voor het aanstellen van de voorzitter.

Naweeën Project Everest

De nieuwe managing partner komt in allesbehalve een gespreid bedje. EY UK kampt nog met de naweeën van Project Everest, dat de adviespoot zou losweken van de wereldwijde landenfirma. Geruzie met vooral de Amerikaanse landenfirma leidde tot het stranden van het plan. De kosten van ongeveer 600 miljoen dollar worden verhaald op de landenfirma’s.

EY UK worstelt ook met de haperende economische omstandigheden, die banen kost en de arbeidsvoorwaarden onder druk zet.

Nieuwe chef EY Global bereidt grote schoonmaak voor

Gerelateerde artikelen