Nieuwe chef EY Global bereidt grote schoonmaak voor

Architect van de splitsing gedegradeerd, bezuinigingen van honderden miljoenen.

EY’s nieuwe baas Janet Truncale bereidt zich voor op een grote schoonmaak bij het wereldwijde accountants- annex advieskantoor. Een van de meest opvallende besluiten is de degradatie van Andy Baldwin, een belangrijke architect van de mislukte plannen voor het splitsen van het bedrijf. Baldwin is ontslagen uit zijn rol als global managing partner voor de klantenservice en aangesteld in een lagere rol, die van senior-adviseur. 

Baldwin was tevens kandidaat voor de opvolging van Carmine Di Sibio als leider van het wereldwijde EY-netwerk. In november dolf hij het onderspit tegen Janet Truncale.

Daarnaast heeft Truncale het management team van EY Global flink uitgebreid, naar vier managing partners. In een mail aan de partners verklaarde ze dat het wereldwijde management team “tijdelijk groter of kleiner” kan zijn.

Truncale treedt pas officieel aan in juni. Ze heeft de opdracht om de kloof te dichten die Project Everest in de organisatie heeft veroorzaakt. Dit was het plan om de adviespoot los te weken van EY en te verzelstandigen. Daardoor zouden de adviseurs verlost zijn van de knellende accoutantsregels die groei in de weg zouden staan.

Het plan sneuvelde door Amerikaanse tegenstand en leverde EY een enorme financiële strop op. Voor- en tegenstanders van de splitsing staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Vooral de spanning tussen EY Global en EY US kwam aan de oppervlakte. EY US is met afstand de belangrijkste landenfirma die bij het netwerk is aangesloten. 

Naar verluidt is EY US vooral gepikeerd over de hoge kosten die EY Global maakt. Die bedroegen vorig jaar 6,4 miljard dollar, bijna dertien procent van de gehele omzet van de groep.

Truncale is afkomstig van de Amerikaanse landenfirma en bereidt bezuinigingen voor van de mondiale organisatie. Die kunnen oplopen tot jaarlijks honderden miljoenen euro’s. 

 

 

Gerelateerde artikelen