Wie gaat EY leiden na het splitsingsfiasco?

Op 13 augustus eindigt de nominatieperiode voor een nieuwe CEO voor EY. Er is een duidelijke favoriet voor de toppositie.

Volgens een artikel in de Financial Times is de Britse EY executive Andy Baldwin de favoriete kandidaat om de rol van Global Chief Executive van Carmine Di Sibio over te nemen in juni, 2024. Baldwin zou de eerste niet-Amerikaanse topbestuurder worden van EY. 

De nominatieprocedure om kandidaten voor te dragen eindigt op 13 augustus. Naast Baldwin is de Canadese Jad Shimaly kanshebber, maar “Andy is met voorsprong de favoriete kandidaat”, zegt een insider tegen de Financial Times. Hij staat bekend als de executive die veel nieuwe technologie heeft geïntroduceerd in de firma. 

Verandering van leiderschap is nodig na de mislukte splitsing, bekend als Project Everest, van de Big Four-organisatie in april van dit jaar. Carmine Di Sibio was een van de architecten van Project Everest en Baldwin was zijn rechterhand. 

Di Sibio maakte in juni bekend zijn functie in 2024 neer te leggen en met pensioen te gaan. Aanvankelijk zou hij leiding gaan geven aan de consultancypraktijk van EY, na afsplitsing van de assurancetak, maar na het stuklopen van Project Everest was ook dit plan van de baan. 

De kandidaat die de 390.000 koppige firma zal leiden, zal worden gekozen door het wereldwijde executive committee van EY dat voorgezeten wordt door Di Sibio. “Wat de leiderschapsstrijd binnen de firma ingewikkeld maakt is dat veel van de kandidaten problematisch zullen zijn, hetzij omdat ze te nauw verbonden zijn met het verdedigen van de Everest, hetzij met het ondermijnen ervan, of omdat ze bagage met zich meedragen die verband houdt met eerdere schandalen”, zegt Laura Empson, professor aan de Bayes Business School en auteur van Leading Professionals: Power, Politics, and Prima Donnas.

Dat betekent niet dat het bedrijf zich niet kan verenigen rond een nieuwe leider, zei Empson. "Ze zijn allemaal verenigd in hun verlangen om veel geld te verdienen en ze weten dat de manier om dat te doen niet is om te vechten, maar om het bedrijf zo snel mogelijk op de veiligst mogelijke koers te krijgen."
 

Gerelateerde artikelen