De strijdbijl is allerminst begraven bij EY

Voorstanders van de splitsing werken aan alternatieve scenario’s.

Janet Truncale, de eerste vrouw aan het hoofd staat van EY Global, tevens de eerste vrouwelijke wereldleider van een Big Four-kantoor, staat voor een enorme uitdaging. Ze moet de eenheid onder de bijna vierhonderdduizend werknemers herstellen. Deloitte, PwC en KPMG kijken toe in de hoop te profiteren van de onrust bij EY.

Hierover schrijft de Financial Times, dat dieper in de benoeming van Truncale dook. Vorige week werd ze benoemd tot hoofd van EY Global, als opvolger van Carmine De Sibio. Die wilde de adviespoot van het bedrijf ontkoppelen van de accountancy. Dit om de adviestak te ontdoen van de knellende regelgeving die belangenverstrengeling wil voorkomen bij het controle- en advieswerk.

Getorpedeerd door de Amerikaanse landenfirma

Maar Project Everest, zoals zijn plan heette, werd getorpedeerd door tegenstand van de Amerikaanse landenfirma van EY. Desalniettemin blijven de voorstanders van de splitsing overtuigd van de noodzaak van hun plan. Hun belangrijkste argument is dat de adviestak de vleugels niet kan uitslaan zolang regels vanuit de accountancy op het hele bedrijf van toepassing zijn. Samenwerking met wereldwijde technologiebedrijven is daardoor beperkt mogelijk.

Ook de tegenstanders van de splitsing zijn geharnast. Zonder adviestak is de accountancy aangeschoten wild, zo stellen zij. De tegenstelling binnen EY kunnen opnieuw de kop opsteken als Truncale haar managementteam samenstelt en aan een nieuwe strategie werkt, voordat ze in juli volgend jaar formeel de leiding overneemt. Alternatieven, zoals een operationele scheiding van de twee takken van het bedrijf of andere soorten transacties, worden al onderzocht door interne werkgroepen. 

Andere voorzitter van EY verwacht

Volgens de Financial Times was er op een andere bestuursvoorzitter gerekend. Truncale, afkomstig van de Amerikaanse adviestak van EY, is op het eerste gezicht niet de breuk met het verleden. Ze heeft nauw samengewerkt met Di Sibio, de genius van de beoogde splitsing. Di Sibio heeft op haar ingepraat om zich kandidaat te stellen voor de opvolging.

Julie Boland, hoofd van de Amerikaanse activiteiten van EY, steunde de kandidatuur van Jad Shimaly, die EY in Canada leidt. Boland was de voornaamste tegenstander van de splitsing en derhalve de opponent van Di Sibio. 

Nuchter, populair en goed met grote klanten

Truncale kwam dertig jaar geleden als stagiaire bij EY en werd al snel manager, nadat ze zich onderscheidde door sterke relaties met grote klanten op te bouwen. Ze heeft hevig getwijfeld of ze zich kandidaat moest stellen. Maar ze populair is bij de mensen van de Amerikaanse adviestak, waar ze geldt als een nuchtere topvrouw. Twee van jaar kinderen werken in de accountancy.

Vorige week heeft ze een videogesprek gevoerd met de andere kandidaten, Di Sibio en Boland. Insiders denken dat als iemand de breuken in het bedrijf kan helen, dat Truncale dat is.

 

Gerelateerde artikelen