EY: 700 miljoen extra schulden door mislukte splitsing

Project Everest heeft de schuldenberg verhoogd tot een miljard dollar.

EY heeft zich wereldwijd voor meer dan 700 miljoen dollar extra in de schulden gestoken. Het gaat om kosten die gemaakt zijn om de mislukte splitsing van het concern te bekostigen. De splitsing moest de accountancy scheiden van de adviestak.

De cijfers zijn afkomstig van de het Companys House, de Britse variant van de Kamer van Koophandel. Ze geven een inkijkje in de financiële impact van de plannen van de splitsing, het project Everest. In april liep het project schipbreuk na verzet van de Amerikaanse landenfirma, de meest invloedrijke tak van EY.

EY heeft zo'n 600 miljoen dollar besteed aan de voorbereiding van de splitsing. De omvang van die schade werd vorig jaar al duidelijk. Voor de splitsing had EY leningen genomen ter waarde van 269 miljoen dollar. Erna was de schuldenberg gegroeid tot bijna een miljard dollar (983 miljoen). 

EY heeft een bestaande kredietfaciliteit met variabele rente uitbreid en daarnaast een tweede afgesloten. Die extra extra kredietfaciliteit is bedoeld om de kosten van Project Everest over meer dan één boekjaar te spreiden.

(tekst loop door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Project Everest heeft een zware wissel getrokken op de landenfirma’s. In het boekjaar droegen de landenfirma’s voor in totaal 6,4 miljard dollar af aan de internationale organisatie. Dat is dertien procent van de wereldwijde omzet van 49,4 miljard dollar. In 2022 was de afdracht nog twaalf procent, ofwel 5,3 mijlard dollar aan afdrachten.

De uitgaven voor het project Everest joegen de kosten van EY in 2023 op van 5,3 naar 6,3 miljard dollar. De kosten voor extra honoraria bij landenfirma’s en externe adviseurs stegen van 857 miljoen dollar naar anderhalf miljard dollar.

.

Gerelateerde artikelen