Voor- en tegenstanders splitsing EY sussen ruzie

Er zijn zorgen dat klanten afhaken vanwege alle onrust.

De kibbelende kopstukken van EY die strijden om de splitsing van het concern, lijken de strijdbijl te hebben begraven. Vlak voor het weekend publiceerden Carmine Di Sibio, de wereldwijde voorzitter van EY, en Julie Boland, voorzitter van de Amerikaanse tak van EY, een gezamenlijke verklaring. Daarin zeiden zij dat ze vooruitgang boekten met overleg om de vastgelopen splitsing vlot te trekken.  

Di Sabio geldt als het brein achter de splitsing, Boland blokkert de splitsing. Hun gezamenlijke verklaring, die bestemd was voor de 13.000 partners van EY, bevatte geen nadere details. Wel zei het duo vooruitgang te boeken met de belangrijkste elementen die nodig zijn om verder te gaan met Project Everest, de codenaam voor de splitsing

"We blijven werken aan een transactie", schreven Boland en Di Sibio in de memo, die ook was ondertekend door vertegenwoordigers van de Europese en Azië-Pacific-activiteiten van EY. "De transactie is erg gecompliceerd en we zijn het erover eens dat het van cruciaal belang is dat we de belangrijkste elementen goed hebben."

Het bericht volgde op gesprekken in Palo Alto deze week, waar Di Sibio, Boland en andere topmanagers van EY poogden de impasse te doorbreken. De laatste weken heeft het gekibbel rond de splitsing geleid tot consternatie bij partners en medewerkers.

Eigenlijk zouden de partners al in oktober hebben gestemd over het plan. Het idee erachter is dat de adviestak van EY sterk zou groeien als het verlost is van de beperkingen van regels tegen belangenverstrengeling die van toepassing zijn op accountantsorganisaties.

Tegenstanders vrezen voor de levensvatbaarheid van de afzonderlijke delen. Ook touwtrekken beide kampen aan de belastingpoot. 

Boland vertelde vorige week aan de Financial Times dat ze het werk aan Project Everest gedeeltelijk had onderbroken om de escalerende kosten te beperken, terwijl kritieke details nog moesten worden uitgewerkt. Di Sibio stuurde later die dag een solo-bericht naar partners waarin hij zei dat hij geloofde dat ze het "recht" hadden om over een splitsing te stemmen.

De leiders van EY erkennen in hun gezamenlijke verklaring dat de splitsing leidt tot onrust onder de klanten. "We weten dat velen van jullie een groter aantal vragen van klanten ontvangen, vooral met betrekking tot nieuwe zakelijke bezigheden", aldus de verklaring. 

Volgens de Financial Times is er één grote fiscale opdracht die al zo goed als zeker naar EY zou gaan, toch aan een concurrent gegund. Volgens een Amerikaanse partner van de belastingpraktijk was de onrust over de splitsing de oorzaak van de misgelopen opdracht. 
 

Gerelateerde artikelen