Voor de schoenenwinkel is er steeds minder plek in de markt.

Alleen speciaalzaken lijken te kunnen overleven in deze markt.

In de afgelopen vijf jaar daalde het aantal schoenenwinkels met bijna een kwart. Er waren na het eerste halfjaar van dit jaar nog 1853 schoenenwinkels over in Nederland, waar dat er in 2019 nog 2403 waren. Dit meldt de Kamer van Koophandel.

  • De schoenenwinkel lijkt kansloos in de markt
  • Veel ondernemers gooien het bijltje erbij neer
  • Maar tegen de verdrukking in komen er ook nieuwe winkels
  • Vooral winkels in niche-groepen als sporters of ouderen maken een kans

De afname is niet verrassend, volgens een woordvoerder van branchevereniging INretail. “Dit proces is al langer gaande en schoenenwinkels spelen daar met eigen webshops op in.” Volgens INretail is er niet sprake van heel veel faillissementen. Menige ondernemer is gestopt tijdens en na de coronapandemie.

Ook het aflopen van huurcontracten kan een reden zijn om te stoppen. Daarnaast zijn er ook ketens die op basis van de resultaten de keuze maken om met bepaalde locaties te stoppen. Ondanks de afname van het aantal schoenenwinkels, komen ook nog nieuwe winkels bij. Dit jaar gaat het tot nu toe om bijna vijftig nieuwe vestigingen.

Volgens de branchevereniging hebben die een duidelijke doelgroep voor ogen, bijvoorbeeld mensen die op zoek zijn naar bijzondere sneakers of wandelschoenen. “En met het oog op de vergrijzing zie je dat schoenspeciaalzaken met podologische kennis of die een samenwerking hebben met pedicuren en fysiotherapeuten ook een groeiende klantenkring hebben.”

Fysieke winkel wint terrein maar de webshop groeit sneller

Gerelateerde artikelen