Voetbalclub MVV probeert te overleven via de WHOA

Sinds de invoering van de wet zijn tal van bedrijven gespaard.

Voetbalclub MVV Maastricht, dat in financiële problemen verkeert, heeft een verzoek bij de rechtbank ingediend om een procedure te starten op basis van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Het doel van de wet is levensvatbare bedrijven in financiële moeilijkheden, die door een zware schuldenlast failliet dreigen te gaan, te helpen met reorganiseren.

  • De door schulden geplaagde voetbalclub MVV wil overleven via de WHOA
  • Het is na VVV Venlo de tweede club uit het betaald voetbal die op deze manier het vege lijf wil redden
  • De club vindt het beroep op de WHOA pijnlijk omdat de voetbalclub leeft van de goede band met leveranciers uit de regio

MVV komt uit in de eerste divisie van het betaald voetbal, het op een na hoogste niveau. De reddingsactie via de WHOA volgt twee maanden nadat een VVV Venlo, een andere voetbalclub uit de eerste divisie, overleefde dankzij deze wet voor schuldsanering. "Dit voorkomt dat MVV failliet gaat en haar schuldeisers met lege handen komen te staan", meldt de club in een verklaring. "De WHOA-procedure voorziet erin dat er voor deze schulden een betalingsregeling wordt getroffen, waarbij een deel van de schulden direct moet worden afbetaald en het restant wordt gesaneerd."

WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Als schuldeisers en schuldenaren er samen niet uitkomen, kan de rechtbank alsnog een akkoord goedkeuren (homologeren). Dit akkoord geldt dan automatisch voor alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Ook voor schuldeisers die niet instemmen met het akkoord. Wilt u zelf aan de slag met het voorbereiden van een akkoord? Dan kunt u een startverklaring indienen bij de rechtbank. Zo opent u een WHOA-traject en kunt gebruik maken van de mogelijkheden die de WHOA biedt.

Directeur Laura van Leeuwen noemt het "een pijnlijk besluit". "Een WHOA-procedure is pijnlijk voor elke organisatie, al helemaal voor een voetbalclub die leeft van de goede band met leveranciers en partners uit de regio", aldus Van Leeuwen. "We werken keihard aan het oplossen van de acute nood bij MVV en zijn tegelijkertijd bezig met de toekomst. Want volgend jaar moet er een club staan die de zaken op orde heeft en de basis.

 

 

Gerelateerde artikelen