‘Vertrouwen in accountant afhankelijk van opsporing fraude’

Het vertrouwen van het publiek in het accountantsberoep is zo slecht nog niet. Zowel journalisten als politici scoren een stuk lager. Maar het kan en moet nog beter.

Dat stelde NBA-voorzitter Kris Douma deze week bij BNR Nieuwsradio over de stand van het accountantsberoep. Nog altijd behoeft de kwaliteit van de accountantscontrole aandacht, al is meer regelgeving niet de oplossing, meent Douma. “De echte proof of the pudding is: gaan accountants bijvoorbeeld fraude in de komende tijd eerder ontdekken en daar melding van doen?”

Douma noemde de nieuwe rapportageplicht voor accountants rondom fraude en continuïteit standaard “een stap in de goede richting”. De nieuwe standaard zorgt volgens hem voor bewustzijn bij ondernemers en accountants. “Maar waarschijnlijk niet het einde van het verhaal”, aldus de NBA-voorzitter.

Douma erkent dat sprake is van spanning tussen de geheimhoudingsplicht van de accountant en de meldingsplicht en transparantie die de samenleving vraagt. Hij is er echter zeker van dat de accountant ook over zijn of haar bevindingen rondom fraude en continuïteit zal gaan rapporteren.

Hoe dat moet vraagt nog wel het nodige werk, zo besloot Douma. “Dus als ik over een jaar weggestuurd wordt, weet je waar het aan ligt.”

 

 

Gerelateerde artikelen