Verhuur garageboxen vrijgesteld van btw

De verhuur van garageboxen is vrijgesteld van omzetbelasting. Dat heeft Gerechtshof Den Bosch beoordeeld.

De zaak had betrekking op een eigenaar van elf garageboxen die werden verhuurd aan particulieren en ondernemers. De verhuurder bracht geen btw in rekening. Over het jaar 2010 legde de inspecteur een btw-naheffingsaanslag op.

In de procedure deed de verhuurder van de garageboxen een beroep op het besluit van de staatssecretaris van Financiën van 14 juli 2009, nr CPP2008/137M, Stcrt. 2009, 11140. Daarin is onder andere het volgende opgenomen: ‘In het Besluit is voor de verhuur van multifunctionele ruimten bepaald, dat multifunctionele ruimten die primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen (kunnen) worden gebruikt, in principe geen verhuur van parkeerruimte vormt. Nu de garageboxen primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen kunnen worden gebruikt, en contractueel gebruik als bergruimte ook is toegestaan, kan belanghebbende aan het Besluit het in rechte te honoreren vertrouwen ontlenen dat de verhuur van de garageboxen is vrijgesteld (artikel 11, lid 1, onderdeel b, aanhef, van de Wet OB 1968).’

Het Hof geeft de verhuurder gelijk.Omdat garageboxen veelal plegen te worden aangewend voor andere doeleinden dan voor het stallen van voertuigen zijn de garageboxen multifunctioneel. Voor multifunctionele onroerende zaken die primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen kunnen worden gebruikt is in het besluit van de staatssecretaris van Financiën bepaald dat de verhuur vrijgesteld is. ‘Het gelijk is aan de zijde van belanghebbende; het hoger beroep is gegrond. De uitspraak van de Rechtbank moet worden vernietigd en, doende wat de Rechtbank had behoren te doen, zal het Hof de naheffingsaanslag en de beschikking heffingsrente vernietigen’, aldus het Hof.

 

Volledige update van alle BTW-actualiteiten in 1 dag
Bent u een ambitieuze accountant? Bent u continu op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van BTW? Wilt u geld besparen voor uw klanten? Volg dan de eendaagse cursus BTW actualiteiten en breng direct uw praktijk op een hoger niveau. Meld u direct aan.


  
Gerelateerde artikelen