Toename bankzitters voorteken van naderende recessie

Steeds meer grote bedrijven snijden fors in het personeelsbestand.

Bij grote strategy consulting bureaus zitten steeds meer adviseurs op  de bank. Ook de top van de ZZP’ers komen in de problemen. Zij zijn de early indicator van een echte recessie die nadert. Dat stelt Laurie Jansen, Managing Partner van Executive Search Bureau Jansen & Bilgin International op het platform CFO.nl.

  • Steeds meer consultants zonder werk bij bureaus.
  • ZZP’ers worden vroege signalen van recessie.
  • FrieslandCampina schrapt 1.800 banen wereldwijd.

Jansen wijst naar McKinsey, dat vorig jaar duizenden werknemers liet gaan en waar de reorganisatie nog in volle gang is. Ook de laatste maanden lijkt de schaarste op de personeelsmarkt af te nemen, voegt Jansen eraan toe.

De website Finance.nl is een van de grootste vacature-websites voor bedrijven die financieel personeel zoeken.

Naast dat er meer goede mensen op de arbeidsmarkt zijn, daalt volgens Jansen ook het aantal vacatures. Zelftandige professional krijgen baan-aanbiedingen met startdata die anderhalf jaar in de toekomst liggen. FrieslandCampina is voornemens de kosten te verlagen door de komende twee jaar wereldwijd ruim 1.800 arbeidsplaatsen te verminderen, waarvan ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen in 2024.

Ook bij Signify gaan de komende maanden duizenden banen verdwijnen. Nike heeft een grote turnaround aangekondigd in 2024 en ook bij Shell zijn de meeste banen bevroren in afwachting van de grote reorganisatie.

Werkgevers: loonstijgingen ondermijnen concurrentiepositie

Gerelateerde artikelen