‘Verbijsterend’ aantal ondernemingen bereid losgeld te betalen om cyber-aanval te voorkomen

Ruim 14% van ondervraagden zegt desnoods meer dan een miljoen dollar te willen betalen…
Een op de zeven executives, ondervraagd door de Cloud Security Alliance, verklaart liever een miljoen dollar losgeld te betalen dan het slachtoffer te worden van een aanval op de computersystemen.  Volgens de onderzoekers een ‘verbijsterend’ percentage.
 
De centrale vraag in het betreffend onderzoek rees nadat eind vorig jaar een hele reeks tech e-tailers het slachtoffer was geworden van cyber-aanvallen. Een van die bedrijven, Aria Technology, weigerde te betalen en loofde zelfs een beloning uit voor de ethische hacker die de boeven in kwestie zou ontmaskeren.
Dat is de enig juiste houding, zegt Nigel Hawthorn, wooordvoerder van SkyHigh Networks  dat het onderzoek samen met de Cloud Security Alliance  uitvoerde. Veel te weinig ondernemingen zijn bereid tot een dergelijke zero-tolerance houding. “Het is onbegrijpelijk dat men zou toegeven aan chantage – betalen vermindert het risico niet, en het geld zie je nooit terug.”
 
Hoe meer bedrijven braaf betalen, aldus de onderzoekers, hoe opgewekter de cyberboeven een nieuw slachtoffer uitkiezen. Ook in 2016 zullen we dus weer meer voorbeelden van chantage tegenkomen – en nog meer zullen er onder de pet gehouden worden.
Vorig jaar berekende de Alliance dat de gemiddelde criminele hacker zo’n $85.000 per maand ophaalt – met andere woorden een miljoen dollar per jaar.
 
Gerelateerde artikelen