VEB: ‘Onderzoek KPMG naar Ajax-directeur is broddelwerk’

'De commissarissen hebben KPMG een veel te kleine onderzoeksopdracht gegeven'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) velt een vernietigend oordeel over de conclusies van die Ajax verbindt aan het KPMG-onderzoek naar het opereren van ex-directeur Sven Mislintat. "Het is broddelwerk van de bovenste plank, aldus de belangenvereniging.

Dit meldt dagblad Parool. ”Voor ons is Ajax maar een kleine speler. Maar wat hier wordt gepresenteerd is echt ongekend. Dieper kun je niet zinken", zegt Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 

  • De VEB is zeer ontevreden over het KPMG-onderzoek naar belangenverstrengeling bij Ajax
  • De Raad van Commissarissen wil het KPMG-onderzoek niet openbaar maken
  • KPMG heeft volgens de VEB niet goed gezocht naar belangenverstrengeling
  • Financieel directeur Susan Lenderink moet vrezen voor haar hachje

Hij heeft geen goed woord over voor de berichtgeving van Ajax over het onderzoek naar belangenverstrengeling door Sven Mislintat bij de spelersaankopen de voorbije zomer, toen hij nog technisch directeur was bij de club. 

Ajax wil het KPMG-onderzoek niet prijsgeven. Everts vindt dat onaanvaardbaar. "Het rapport moet integraal worden gepubliceerd. Mislintat heeft het wel gekregen, maar de aandeelhouders moeten het doen met een bericht van de raad van commissarissen. En die is zelf in de fout gegaan door Mislintat zijn gang te laten gaan.”

In het Parool zegt Everts dat KMPG een veel te beperkte onderzoeksopdracht kreeg van de commissarissen. “De rvc heeft zelf de conclusies geformuleerd. Terwijl diezelfde rvc Mislintat zijn gang liet gaan. De conclusies slaan als een tang op een varken. De eerste de beste stagiair zou het er nog beter van af brengen.”

“Dit is Ajax onwaardig. En dat wil wat zeggen, want ze hadden er al een potje van gemaakt. Dieper dan dit kun je niet zinken.”

KPMG heeft geen aanwijzingen van belangenverstrengeling gevonden en ziet geen gronden om Mislintat aansprakelijk te stellen. Everts meent dat niet goed is gezocht, zo vervolgt hij in het Parool. 

“Bovendien is wel vastgesteld dat Mislintat zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Oftewel: andere partijen wisten wat hij ging bieden voor spelers. Hij heeft Ajax in diskrediet gebracht en financiële rampspoed ingeluid. Dat laat Ajax nu gewoon passeren.”

De VEB-directeur is het ook oneens met de conclusie dat in de huidige directie en rvc van Ajax iedereen kan aanblijven, hoewel het ontbroken heeft aan ‘checks en balances’. Bij de komende aandeelhoudersvergadering op 21 mei kan met name financieel directeur Susan Lenderink de wind van voren verwachten, aldus Everts.

“Zij verzekerde in de laatste aandeelhoudersvergadering in november dat het transferproces goed is verlopen. Nu blijkt dat er van alles is misgegaan. Er was nauwelijks overleg met de scouting en andere betrokkenen. Lenderink heeft gewoon gelogen. Zij gaat de bietenbrug op bij de vergadering in mei.”

Everts zegt in het Parool te verwachten dat de bestuursraad van de vereniging Ajax, die als grootaandeelhouder een stevige vinger in de pap heeft, zich evenmin zal neerleggen bij de conclusies van de rvc. “Dat weet ik wel zeker. Je kan de beerput niet verkopen als een doofpot.”

Gerelateerde artikelen