UK komt met nieuw register van ‘ultimate beneficial owners’

Op 29 April 2015 nam de Raad van de EU een set voorstellen aan met maatregelen om witwassen en illegale financiering van terroristen tegen te gaan.
Een van de eisen daarin gesteld is dat elke lidstaat een centraal UBO-register inricht en onderhoudt met relevante en accurate informatie over de ‘ultimate beneficial owners’, de economische eigenaren/begunstigden van alle ondernemingen die in dat land gevestigd zijn.
 
De betreffende richtlijn definieert ‘beneficial owners’ als die natuurlijke persoon of personen, die uiteindelijk eigenaar zijn of control uitoefenen over een juridische entiteit via direct of indirect eigendom van een voldoende percentage van de aandelen, stemrechten of eigendomsrechten, inclusief via aandelen aan toonder, dan wel via andere wegen en methoden.  
 
Het United Kingdom steekt veel energie in het vergroten van transparantie, het bestrijden en voorkomen van belastingontduiking en andere financiële overtredingen van de wet. Een cruciaal onderdeel van die inspanningen is de oprichting en vulling van een nieuw register met beneficial owners van UK companies. 
 
Pearse Trust komt met een heldere samenvatting van alle relevante aspecten van het nieuwe register en de aanpalende wet- en regelgeving. 
 
Men verwacht dat hert nieuwe register in juni 2016 operationeel zal zijn. Accountants en anderen die een due diligence onderzoek moeten en willen uitvoeren, kunnen de informatie in het register raadplegen. Groot Brittannië zal bovendien een centraal register inrichten en bijhouden met de begunstigden van trusts die in het VK belastingplichtige activiteiten ontplooien. 
Zie ook Zin en onzin van een UBO-register, eerder op Accountantweek gepubliceerd.
Gerelateerde artikelen