Uitzicht op ruimere compensatie aandelenlease

Een groep gedupeerde beleggers die in het verleden geld verloren op aandelenleaseconstructies heeft uitzicht gekregen op een schadevergoeding. De Hoge Raad besloot vrijdag dat hun aanspraak op een vergoeding niet is verjaard.

De uitspraak betreft beleggers die hun aandelenleasecontract lieten vernietigen omdat de overeenkomst niet, zoals verplicht, was mede-ondertekend door hun man of vrouw. Betrokken banken vonden dat veel beleggers dit te laat deden, waardoor hun aanspraak zou zijn verjaard. De Hoge Raad vindt echter dat de beleggers eerst de uitkomst van de collectieve procedure op dit vlak mochten afwachten, voordat zij hun overeenkomst vernietigden.

Volgens Leaseproces, dat namens beleggers juridische procedures voert, komen nu ‘enkele duizenden’ beleggers alsnog in aanmerking voor een volledige vergoeding van geleden schade. Daarbij zou het gemiddeld gaan om een vergoeding van circa 10.000 euro.

Bij aandelenlease wordt met geleend geld aandelen gekocht. Begin deze eeuw bleven veel deelnemers met een restschuld zitten omdat hun aandelen sterk in waarde waren gedaald.

• ECLI:NL:HR:2015:3018

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen