Tegemoetkoming wegens bovenmatige kosten levensverzekering is belast

In geschil is of een tegemoetkoming door een belastinginspecteur terecht op grond van artikel 3.102, lid 1 Wet IB 2001 tot het belastbare inkomen uit werk en woning van een particulier is gerekend.

Een particulier heeft in de jaren 1995 en 2000 bij een partij levensverzekeringen afgesloten. Hij heeft voor beide verzekeringen koopsommen gestort die ten laste van zijn belastbare inkomen zijn gebracht. In 2012 is aan de belanghebbende op grond van een collectieve compensatieregeling een tegemoetkoming wegens bovenmatige kosten uitbetaald. Op de tegemoetkoming van € 598 is een bedrag van € 107 aan loonheffingen ingehouden.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de tegemoetkoming door de belastinginspecteur terecht op grond van artikel 3.102, lid 1 Wet IB 2001 tot het belastbare inkomen uit werk en woning van de particulier is gerekend. Nu niet in geschil is dat de door de particulier afgesloten levensverzekeringen zijn aan te merken als lijfrenten als bedoeld in artikel 3.125 Wet IB 2001 zijn de uitkeringen uit hoofde van die verzekeringen belast. Dat de tegemoetkoming ziet op een kostencomponent is niet van belang. De wetgever heeft noch bij de aftrek van de lijfrentepremies noch bij de lijfrente-uitkeringen een uitzondering gemaakt voor een kostencomponent.

De particulier betoogt verder tevergeefs dat hij een extra storting van € 735,93 niet in aftrek heeft kunnen brengen. Deze storting is niet door hem betaald, zodat al daarom geen sprake is van (aftrekbare) uitgaven voor inkomensvoorzieningen.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen