Te weinig kandidaten met juiste kennis en ervaring steeds groter risico, constateert PwC

De impact van problemen met werving van geschikt personeel baart CEO’s wereldwijd meer zorgen dan ooit.
CEO’s zeggen dat het zo moeilijk wordt om kandidaten te vinden met de skills en kennisniveaus, nodig om hun ondernemingen te laten groeien, dat driekwart van hen (1300 CEO’s wereldwijd geïnterviewd door PwC) ‘skills shortage’ als de belangrijkste bedreiging van (de overleving van) hun bedrijf noemen. 
 
Dat betekent dat hun aantal sinds vorig jaar met 10% is gestegen; in 2006 noemde nog geen 50% van de deelnemers aan het onderzoek dit risico. Vooral in Japan en Zuid-Afrika wordt een nijpend tekort ervaren – daar noemen meer dan 9 van de 10 ondervraagden het als grootste risico, gevolgd door Chia ( 9i0%), HongKomg (85%), het VK en Roemenië (84%).
 
Om de tekorten op te lossen wordt de inzet van steeds meer freelancers en part-timers genoemd, naast outsourcing van complete specialistische functies. Daarnaast worden wervingsnetten steeds breder uitgegooid, zowel geografisch als over meerdere markt- en demografische sectoren.
Het invullen van leemtes in kennis en ervaring wordt ook steeds meer een criterium in M&A-activiteiten en strategieën – ruim een kwart van de CEO’s noemt de beschikbaarheid van toptalent als een van de redenen voor samenwerking met andere organisatie.
Gerelateerde artikelen