Swissleaks: HSBC hielp belasting te ontduiken

De Britse bank HSBC erkent dat haar Zwitserse tak beroemdheden, politici en criminelen heeft geholpen met belastingontduiking. De bank reageert daarmee op berichten in internationale media, waarin wordt geconcludeerd dat HSBC rijke klanten hielp bij illegale praktijken.

Het gaat om 100.000 klanten die bij elkaar 75 miljard euro verborgen hebben, meldt het Financieele Dagblad. Een collectief van onder andere Duitse, Franse en Belgische onderzoeksjournalisten brengt dat nieuws vandaag naar buiten.

De bank zou hebben geweten dat er aan belastingontduiking werd gedaan, maar bleef de klanten helpen. De meeste bankklanten hebben de Zwitserse nationaliteit, daarna volgen de Franse, Britse, Braziliaanse en Italiaanse nationaliteit. De Belgische krant De Tijd noemt de namen David Bowie, Joan Collins en Michael Schumacher. Of er Nederlandse rekeninghouders bijzitten, is nog niet bekend.

De Tijd legt de nadruk van dit nieuws op het uitlekken van de bankgegevens. De documenten werden in 2007 gestolen door een computerexpert van HSBC in Geneve. 

Het ontwijken van de belastingplicht is legaal, legt de BBC uit. Maar het expres verbergen van geld zoals HSBC zou hebben gedaan is dat niet. 

Gerelateerde artikelen